Trapné chvíle ticha? O čem na rande mluvit, když vázne řeč

13. května 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Určitě znáte ty momenty, kdy konverzace zůstane viset na mrtvém bodě a vy najednou nevíte, co si počít. Chcete-li svůj protějšek okouzlit, nemusíte zachraňovat situaci hovorem o počasí. Existují i lepší témata! A využijete je nejenom na rande, ale i třeba s kolegyní nebo jinou osobou, na kterou chcete zapůsobit.

Komentujte, co se děje ve vašem okolí

Jednoduše použijte své smysly, abyste chvíli pozorovali prostředí, ve kterém se společně nacházíte. A reagujte na různé podněty. Okomentujte třeba originální design daného podniku, zajímavé hodinky nebo knížka, kterou druhá osoba měla. Zeptejte se, zda četla i něco jiného od daného autora.

Zařiďte, aby se s vámi druhý cítil příjemně

Zajímejte se o danou osobu tak, aby se cítila dobře, nebyla do ničeho nucena a chtěla o daném tématu bez problémů mluvit. Otázky, které většinou zabírají a dotyčný se nebude cítit jako u zpovědi, se týkají například rodného města, cestování, koníčků a práce. Třeba zjistíte, že máte něco společného.

Věnujte pozornost maličkostem

V dnešní době, které vládnou sociální sítě, je osobní a opravdový přístup a zájem okolí už skoro vzácností. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je ptát se lidí na věci, které jsou často přehlíženy a které v nich vyvolají příjemné pocity. Zeptejte se například, co nejhezčího se dotyčnému v ten den stalo.

Humor je skvělý nástroj

Humor odjakživa propojuje lidi a asi nikdo neodolá tomu zasmát se dobrému vtipu. Pokud jste byli štědře obdařeni smyslem pro humor, využijte toho. Nebojte se říct něco vtipného, třeba o situaci, ve které se nacházíte, nebo i o sobě.

Mluvte o aktuálních tématech

Dalším tipem na konverzaci, která hned neskončí trapným tichem, jsou aktuální témata, která se dějí. Zeptejte se na něco, co se ve společnosti řeší, o čem se mluví, píše u nás nebo i ve světě. Třeba nový film, zajímavá událost nebo osobnost. Politiku ale radši vynechte.

Požádejte o malou laskavost nebo o pomoc

Tenhle jednoduchý psychologický trik často zabírá. Každý, i když jen malý okamžik, má rád pocit důležitosti. Můžete se pozeptat na dobrý podnik v okolí, fajn film nebo seriál, který by vám doporučil na večer. A třeba se na něj podíváte spolu.

Životní styl - další články

Doporučujeme