Putin chce zničit Evropu, řekla šéfka Evropské komise. Zmínila i zásluhy Havla

Rusko vyslalo nad Kyjev drony, obránci metropole tvrdí, že je všechny zlikvidovali. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v neděli na návštěvě Německa, kam zamířil po návštěvě Říma, kde jednal s premiérkou Giorgiou Meloniovou a papežem Františkem. Německo připravuje balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard korun). Ukrajinská armáda zaznamenala úspěchy v protiútocích proti ruským silám severozápadně od města Bachmut, o který se v posledních týdnech vedou největší boje. Mezitím šéfka Evropské komise von der Leyenová uvedla, že Putin chce zničit Evropu, jakou budoval mimo jiné Václav Havel. Havla zmínil i Scholz.

Ruský prezident Vladimir Putin chce podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové zničit Evropu, jakou budoval mimo jiné bývalý prezident Václav Havel. Havla zmínil i německý kancléř Olaf Scholz.

„Sedmý letecký útok na hlavní město od začátku května! Podle předběžných informací Rusové před půlnocí vypustili do vzdušného prostoru kolem hlavního města průzkumné drony. S největší pravděpodobností proto, aby zjistili pozice naší protivzdušné obrany,“ uvedl Serhij Popko, šéf kyjevské městské vojenské správy. Podle něj byly všechny drony letící směrem ke Kyjevu zničeny na vzdáleném předměstí. Informoval o tom ukrajinský web Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin by měl držet hubu, hlásá veřejně, přesto nesedí ve vězení. Kdo je „Frankenstein“ Girkin?

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v neděli ráno přivítal ve svém berlínském sídle na zámku Bellevue hlavu ukrajinského státu Volodymyra Zelenského. Ten se následně setká také se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem. Zelenského návštěvu v Německu, která je první od loňského napadení Ukrajiny ruskou armádou, doprovází rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Německé ministerstvo obrany ohlásilo, že připravuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard korun). Ze strany Berlína jde o největší vojenskou pomoc Kyjevu od začátku ruské invaze.

Při sobotní návštěvě Itálie jednal Zelenskyj s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a s papežem Františkem. Hlavu katolické církve požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině a podporu ukrajinskému návrhu pro dosažení míru. „Válka je na Ukrajině a plán musí být ukrajinský. Máme velký zájem na tom angažovat Vatikán do našeho návrhu na mír,“ řekl Zelenskyj. „Se vší úctou k Jeho svatosti, nepotřebujeme zprostředkovatele, potřebujeme spravedlivý mír,“ dodal.

Ukrajinská armáda zaznamenala úspěchy v protiútocích proti ruským silám severozápadně od města Bachmut, o který se v posledních týdnech vedou největší boje. Ve své pravidelné zprávě to napsal americký Institut pro studium války (ISW). Odkázal přitom na videozáběry z pátku, které ukazují ruské vojáky prchající před ukrajinskou dělostřeleckou palbou na jižním břehu Berchivské nádrže asi čtyři kilometry severozápadně od Bachmutu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Německo Evropa Ukrajina on-line Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Papež František Institut pro studium války