Fotbalová Plzeň bude kromě nového majitele hledat i nového kouče. Po sezóně skončí Bílek

Už delší dobu se spekulovalo o tom, že Viktoria Plzeň sáhne ke změně hlavního trenéra vzhledem k tomu, že během jara několikrát poztrácela body v boji o ligový titul a nyní v nadstavbě tak nemá už šanci, jak ho získat. Proto tedy vedení Viktoriánů rozhodlo, že po sezoně s koučem Michalem Bílkem již neprodlouží smlouvu. Podle serveru Sport.cz pak nejspíše lavičku Plzně opustí i jeho asistent a klubová ikona Pavel Horváth. 

Připomeňme, že tandem Bílek-Horváth přišel na západ Čech v květnu roku 2021 poté, co se Viktoriáni rozloučili se slovenským stratégem Adrianem Gulou. Tehdy sezónu sice dokončil až na pátém místě ligové tabulky, v následné sezóně 2021/22 to však byla mistrovská jízda, která pokračovala jízdou do základní skupiny Ligy mistrů. V ní se utkala Plzeň s giganty jako Bayern Mnichov, Barcelona a Inter Milán, přičemž v této společnosti neměla žádnou šanci na postup, a to ani do Evropské ligy ze třetího místa. 

"V první řadě bych chtěl Michalu Bílkovi poděkovat. Přišel k nám ve chvíli, kdy se nám nedařilo, a byli jsme ve velkých problémech. Dokázal celý tým zmobilizovat, zachránit sezonu a v té nadcházející nás dovedl jak k senzačnímu mistrovskému titulu, tak i účasti v prestižní Lize mistrů,“ nechal se slyšet majitel Západočechů a zároveň generální ředitel klubu Adolf Šádek, jenž pokračoval: "Prožili jsme s Michalem neuvěřitelně silný příběh, který se nesmazatelně zapsal do klubové kroniky, a on na tom měl obrovskou zásluhu. Nyní jsme se však rozhodli, že se naše cesty rozdělí a nebudeme uplatňovat opci. V tomto kontextu se budou po sezoně řešit i zbývající členové realizačního týmu." 

Dodejme k tomu, že vedle Pavla Horvátha jsou po boku Michala Bílka v Plzni ještě Marek Bakoš a Matúš Kozáčik. 

V právě vrcholící sezóně 2022/23 se sice nejprve Plzni dařilo a ještě po konci podzimu se zdálo, že by mohla mít šanci na obhajobu titulu. Jenže od začátku jara tohoto kalendářního roku se svěřencům Michala Bílka vůbec nedařilo a několikrát překvapivě ztratila. Oproti jednomu prohranému zápasu na podzim si Plzeň na jaře připsala hned šest porážek. Proto to tak v současnosti s největší pravděpodobností vypadá na konečné třetí místo, přičemž aktuálně ztrácí na vedoucí Spartu 13 bodů, na druhou Slavii pak 11. 

"Náš cíl je jasný, chceme sezonu dohrát co nejlépe, tedy posbírat co nejvíce bodů, zajistit si definitivně třetí příčku zaručující účast v evropských pohárech a důstojně se rozloučit jak s celým fotbalovým ročníkem, tak i s trenérem Michalem Bílkem," zakončil ve svém prohlášení Šádek, jenž navíc kromě trenéra ještě hledá nového majitele. 

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

FC Viktoria Plzeň Michal Bílek Fotbalová 1. liga ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Svět je v šoku. Střelbu na Fica odsoudil Biden, Macron i Bělorusko

Americký prezident Joe Biden ve středu odsoudil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin". Velvyslanectví USA v Bratislavě je podle něj připraveno pomoci vládě, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy