Mohutný útok na Kyjev, městem otřásly desítky výbuchů. Kličko hlásí hořící auta i zraněné

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Podle zdejších úřadů při něm použilo drony i rakety, a to zřejmě včetně balistických. Agentura Ukrinform informovala o zhruba 20 explozích, které bylo v ukrajinské metropoli slyšet. Podle starosty města Vitalije Klička si útoky vyžádaly nejméně tři zraněné. Letecký poplach platil v noci i ve většině dalších částí Ukrajiny. Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj ráno na síti Telegram uvedl, že obrana sestřelila všech 18 střel různého typu, včetně šesti nejmodernějších ruských hypersonických raket Kinžal, které Rusko přes noc na Ukrajinu odpálilo.

Rusko po několikatýdenní pauze útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl už osmým v květnu. Byl výjimečný svou hustotou – maximální počet útočných raket v nejkratším čase, uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko. Poznamenal také, že se podle předběžných informací velkou většinu nepřátelských cílů podařilo zničit.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové kryjí ústup za evakuaci dětí, tvrdí Ukrajinci. Vyklízení měst dává tušit směr útoku

Starosta Kličko na Telegramu napsal, že padající trosky dopadly na zoologickou zahradu, jednu budovu a také na několik aut, která zapálily.

Úřady v noci na úterý obyvatele Kyjeva opakovaně varovaly a vyzvaly je, aby se uchýlili do krytů a setrvali tam do odvolání. Letecký poplach byl v metropoli Ruskem napadené země podle Ukrinformu vyhlášen hned dvakrát.

„Dnes nepřítel opět provedl masivní útok na Ukrajinu s nasazením různých typů střel. V posledních 24 hodinách byly zaznamenány dva raketové údery na Kosťantynivku v Doněcké oblasti, kde nepřítel použil systém protivzdušné obrany S-300. Kromě toho Ruská federace provedla 48 vzdušných úderů a více než 50 útoků s pomocí salvových raketometů,“ uvedl ukrajinský generální štáb v ranní zprávě.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj ráno oznámil, že ukrajinské síly sestřelily všech 18 střel různého typu, které Rusko při soustředěném nočním útoku na Ukrajinu použilo. Rusko podle něj odpálilo šest balistických raket Kinžal ze vzduchu, devět řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr z lodí v Černém moři a tři taktické rakety Iskander ze země.

Kromě toho ukrajinské letectvo uvedlo, že bylo sestřeleno šest íránských bezpilotních letounů Šáhid a tři průzkumné drony. Informace tohoto typu nelze nezávisle ověřit.

Během uplynulého dne však útočily i ukrajinské vzdušné síly na ruské cíle. „V posledních 24 hodinách vzdušné síly provedly devět úderů na koncentrace ruské lidské síly a výzbroje a dalších sedm mířících na systémy protivzdušné obrany nepřítele. Dále ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly tři ruské kontrolní body, čtyři dělostřelecké jednotky a palebné pozice, jeden protiletadlový raketový komplet, pět základen elektronického boje a jeden sklad munice,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Rusko nadále soustředí své hlavní válečné úsilí na města Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východě Ukrajiny. Jenom za poslední den bylo hlášeno 49 přestřelek z těchto oblastí na frontové linii. Bachmut a Marjinka jsou v epicentru bojů.

Ukrajinská armáda tvrdí, že od zahájení ruské invaze loni 24. února do pondělí ukrajinské síly vyřadily z boje 199 460 ruských vojáků. Ani tyto statistiky nelze nezávisle ověřit.

Tagy: