"Zničili jí život." Natálie se dozvěděla o propuštění žhářů z médií

"Mluvíme o zločinu proti lidskosti. O zničeném životu konkrétní mladé ženy, která nemá šanci mít normální život," říká zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková k tomu, že vnímá propuštění dvou ze čtyř žhářů z Vítkova, kteří v roce 2009 zaútočili zápalnými lahvemi na dům romské rodiny, jako nepřiměřené. Měl soud rozhodnout jinak? A jak se musí změnit definice domácího násilí?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

0:48 - 7:58 Co si myslí zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková o předčasném propuštění dvou pachatelů žhářského útoku ve Vítkově a jaký to může mít dopad na poškozenou rodinu a oběť útoku?

7:58 - 14:00 Přinese podle Šimáčkové Laurenčíkové změna definice domácího násilí větší ochranu obětem? Jak bude nová definice vypadat? Jak pracuje při řešení domácího násilí policie?

14:00 - 17:16 Proč Česko ještě pořád neratifikovalo Istanbulskou úmluvu?

17:16 - 21:38 Je Česko v něčem specifické při řešení domácího násilí? Mění se postoj společnosti k tomuto tématu?

21:38 - 26:06 O tom, jaké formy domácího násilí jsou v Česku nejčastější, kolik lidí se stalo obětí domácího násilí a co by měl být varovný signál pro okolí.

26:06 - 30:01 Jak by se po redefinici znásilnění dokazoval souhlas se sexem? Je podle Šimáčkové Laurenčíkové čas zvýšit i trestní sazbu za znásilnění?

30:01 - 33:18 Proč zmocněnkyně vlády pro lidská práva kritizovala novelu zákona, která posouvá zrušení kojeneckých ústavů o dva roky do roku 2026?

 
Následující videa