S nemocí bojovala Hana Zagorová (†75) celý život. Její sestra Evelyn je na tom podobně

16. května 2023·Celebrity·Redakce

Sestra Hany Zagorové Evelyn (Zdroj: Profimedia)

Sestra zpěvačky Hany Zagorové (†75) neprožívá v poslední době vůbec lehké období. Už nějakou dobu se potýká se závažnou nemocí, na kterou navíc není lék. Makulární degenerace navíc způsobuje to, že slepne a věci poznává jen po hmatu. Informaci přinesl server Aha!

Makulární degenerace sice nezpůsobuje úplnou slepotu, ale může za ztrátu centrálního zraku. Člověk má stále periferní vidění, ale zrak se zhoršuje. To samé pociťuje i Evelyn Bečvaříková, sestra zpěvačky Hany Zagorové. Stejnou nemocí trpěli i Miloš Forman (†86) či Václav Vorlíček (†88), kterým nemoc znemožňovala práci. „Centrální vidění je to, co vidíte před sebou, když se díváte dopředu. Já před sebou vidím velkou černou tečku a s tím se nedá pracovat,“  komentoval nemoc oscarový režisér.

Bývalá hydrometeoroložka nyní bojuje s větrnými mlýny. Mám makulární degeneraci, věci už poznávám především po hmatu,  svěřila se deníku Aha!. To je důvod, proč prakticky vůbec nikam nechodí. „Ztrácím zrak a to je opravdu špatné. Dokážu si akorát dojít do obchodu a nakoupit to, co rozeznám po hmatu. A lepší už to nebude, akorát tak horší. Tahle nemoc se nedá léčit,přiznává smutně.

O svou nemocnou maminku se stará její syn, který jí dojde nakoupit a obstará základní věci. Zrak ale není jediný, s čím má sestra slavné zpěvačky problémy. Trápí ji i záda, což je důvod, proč se neobjeví v prosinci v Lucerně na Poctě Hany Zagorové. „Moc ráda bych tam byla, ale vážně už to nezvládám. Nevidím, a sedět taky nevydržím. Jsem ráda, že jsem se mohla se synovou pomocí zúčastnit aspoň v kostele zádušní mše za Hanku. Tam jsem být ale musela,” říká.

Kde ale určitě bude, je Vyšehrad, až se tam bude ukládat Hančina urna k poslednímu odpočinku. Podle Bečvaříkové má urnu doma zatím manžel Zagorové, Štefan Margita a ten také rozhodne, kdy se událost bude konat. „Bude to dohadovat i se mnou, takže budu mít čas se na tu cestu pořádně dopředu připravit,“ doplňuje Evelyn.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme