Agentura IEA: Pokles cen ropy neodpovídá vyhlídce na nedostatečnou nabídku

foto Ropovod. Ilustrační foto.

Paříž - Týdny trvající pokles cen ropy na světových trzích kvůli obavám z možné recese je v nesouladu s vyhlídkou na nedostatečnou nabídku a silnou poptávku v další části roku. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

"Současný pesimismus na trhu ... je v příkrém rozporu s napjatější rovnováhou na trhu, kterou očekáváme ve druhé polovině roku, kdy by poptávka měla zastínit nabídku téměř o dva miliony barelů denně," píše IEA, z jejíž zprávy cituje agentura Reuters.

IEA zvýšila prognózu celosvětové poptávky po ropě o 200.000 barelů denně na 102 milionů barelů denně. Uvedla, že hospodářské oživení v Číně po zrušení pandemických omezení překonalo očekávání a že poptávka v Číně v březnu dosáhla rekordních 16 milionů barelů denně.

"Mezinárodní agentura pro energii může mít pravdu a ropa může skutečně zamířit v druhé polovině roku na vyšší úrovně," řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček. Makroekonomické ukazatele ale podle něj kromě překvapivého růstu čínské ekonomiky neukazují na akceleraci boomu. Navíc se zdá, že Rusko ve snaze zvýšit rozpočtové příjmy zatím nepřistoupilo ke slibovanému omezení produkce ropy, uvádí analytik a dodává, že vše bude záviset na globálním ekonomickém vývoji.

Čína je největším světovým dovozcem ropy a očekává se, že v letošním roce se bude na růstu globální poptávky podílet zhruba 60 procenty. Spolu s Indií a Blízkým východem by tak pomohla kompenzovat pokles poptávky ve vyspělých zemích.

Spojené státy a Brazílie letos přispějí k mírnému růstu nabídky ropy, a to v rozsahu 1,2 milionu barelů denně. Škrty skupiny OPEC+ dohodnuté v dubnu znamenají, že objemy dodávané skupinou producentů od té doby do prosince klesnou o 850.000 barelů denně, uvedla IEA. Skupinu tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď