Rusové zintenzivňují boje v Bachmutu. Oslabují se před protiofenzivou, míní experti

Ruské jednotky zintenzivňují svou ofenzivu v oblasti Bachmutu kvůli místním protiútokům ukrajinské armády, to však pravděpodobně negativně ovlivní jejich schopnost odrazit ukrajinskou protiofenzivu, informoval Institut pro studium války (ISW). Maďarsko zablokovalo stamiliony z vojenské pomoci EU Ukrajině, využít by se prý mohly i v jiných oblastech. Vagnerovci u Bachmutu vedou spory s ruskými žoldnéři jiných uskupení. Rok po bitvě o železárny a ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu zůstává v zajetí kolem dvou tisíc jeho obránců.

Ruské jednotky zintenzivňují svou ofenzivu v oblasti Bachmutu uprostřed místních protiútoků ukrajinské armády, informoval ISW. To však pravděpodobně ovlivní schopnost okupantů odrazit ukrajinskou protiofenzivu, upozornil také web Unian. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové posílá Rusko do oblasti své výsadkáře.

Maďarsko zablokovalo vyplacení další části vojenské pomoci Evropské unie určené pro Ukrajinu. Italská tisková agentura ANSA s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsala, že Maďarsko nečekaně zablokovalo udělení osmé tranše vojenské pomoci z fondu nazvaného Evropský mírový nástroj (EPF) ve výši 500 milionů eur (asi 11,8 miliardy Kč). Ta by měla být poskytnuta příští pondělí, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Maďarsko nesouhlasí s tím, aby EU spolu s dalšími existujícími nástroji využívala EPF pouze pro Ukrajinu, protože to neumožňuje poslat dostatečné finanční prostředky na prosazování zájmů EU v jiných oblastech,“ sdělila tisková služba maďarské vlády. Unijní prostředky by podle Budapešti mohly být použity na Balkánu či v severní Africe. „Pro maďarskou vládu je klíčové, aby se tyto otázky vyjasnily, a proto neschválila vyplacení další tranše z EPF,“ dodal mluvčí.

Žoldnéři ruské Vagnerovy soukromé společnosti působící na Ukrajině se dostávají do sporů s bojovníky jiných nově vzniklých soukromých vojenských skupin, které jsou údajně napojené na ruskou plynárenskou společnost Gazprom, píše ruskojazyčný web BBC News. Ruské ministerstvo obrany ani Gazprom existenci těchto žoldnéřských skupin ale nepřiznávají. O uskupeních s názvy Potok (Proud), Fakel (Pochodeň) nebo Plamja (Plamen) bojujících na Ukrajině se však na konci dubna kriticky vyjadřoval například šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin.

V ruském zajetí zůstává rok po bitvě o železárny a ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu kolem dvou tisíc jeho obránců. Uvedla to podle agentury Ukrinform Natalka Zarycká, šéfka organizace sdružující příbuzné mariupolských obránců nazvané Ženy z oceli. Do vlasti se podle ní podařilo v rámci výměn vrátit zhruba 500 členů ukrajinských ozbrojených sil, kteří před rokem dostali od velení armády rozkaz, aby se v obklíčeném metalurgickém závodě invazním jednotkám vzdali.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Maďarsko Evropská unie on-line Rusko Mariupol Vagnerova skupina Gazprom Vláda Maďarska UNIAN Hanna Maljarová