Se zákazem HHC nad ním ztratíme kontrolu, varují odborníci. O budoucnosti psychotropní látky chtějí vyvolat diskuzi mezi občany na veřejné konferenci

Produkty z konopí zažívají v Česku rozmach. Do prodeje se dostávají rychleji, než na ně stát stačí reagovat. Do veřejného prostoru se tak dostaly automaty nabízející produkty obsahující kanabinoidy HHC. K těmto látkám, které v ČR prozatím nejsou dostatečně probádané, se tak jednoduše dostanou i děti. Celou situaci proto nyní řeší Ministerstvo zdravotnictví. Příští dny a týdny rozhodnou, zda se HHC dostane na seznam návykových látek a dojde k úplnému zákazu této látky včetně trestněprávních důsledků spojených s jejím nelegálním šířením. V takovém případě se ale HHC podle odborníků přesune na černý trh v příliš vysokých koncentracích a s rizikem škodlivých příměsí nebo bude nahrazeno obdobným derivátem, jenž na seznamu návykových látek uveden nebude.

Sdružení odborníků Think tank Racionální politiky závislostí vidí optimální řešení v přijetí nové legislativy, která by umožnila prodej nových psychoaktivních látek regulovat, aby se k rekreačním uživatelům dostaly pouze kontrolovaně a v bezpečné koncentraci, podobně jako v dalších zemích. Druhou možností je postavit tyto látky zcela mimo zákon. Odborníci však varují, že vedle příspěvku do státní kasy se tak stát zcela připraví i o kontrolu nad sílou těchto produktů a přes hranice budou proudit nové a nové náhražky s neznámými účinky. Sdružení Think tank Racionální politiky závislostí chce proto ve společnosti vyvolat debatu a 17. května pořádá online konferenci, která má téma přiblížit společnosti.

Jeden z předních českých odborníků na drogovou problematiku a současně národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ukazuje výhody řízené dostupnosti, jež je praktikována například v Kanadě. „Ukazuje se, že když se lidé, kteří chtějí experimentovat s některými látkami, dostanou ke kontrolovaným látkám, má to v závěru menší škody, než když si je kupují na nelegálním trhu. Příměsi v látkách jsou totiž často výrazně rizikovější než samotná droga. Některá předávkování vznikají tím, že lidé neznají množství příměsi,“ popisuje.

Podobně se k některým látkám postavili ve Švýcarsku – na předpis je k dostání farmaceutický výrobek obsahující heroin. „Z pohledu kriminologie jde o zatím nejúspěšnější program, který zde byl v oblasti závislosti představen. Drobná kriminalita navázaná na návykové látky od té doby v Curychu klesla o 70 procent,“ dodává Vobořil. Látka HHC je legální a regulovaná například v mnoha státech USA, kde trh s takzvanými kanabinoidy přináší do státního rozpočtu miliardy dolarů. To umožňuje rozvoj kvalitního testování a dohledu nad trhem obecně. Uživatelé tyto látky přitom vyhledávají zejména za účelem zlepšení kvality spánku či snížení stresu.

Může stát ochránit spotřebitele?

Přestože kanabinoidy nemají na společnost tak závažný dopad jako alkohol a cigarety (podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti je odhad celkové úmrtnosti přiřaditelné alkoholu v ČR asi 6,5 tisíce úmrtí ročně, nemocím spojeným s kouřením podlehne dokonce 18 tisíc lidí ročně), jejich volný prodej také není vhodným řešením.

Problémem je nedostatek informací o látce a chybějící odborné studie. „O samotné funkci molekul HHC nemáme žádné hlubší poznatky. Víme, že ve směsi, kterou produkuje rostlina a kde se HHC přirozeně vyskytuje, je bezpečná, ale v řádově nižších koncentracích, než je nyní k dostání na trhu,“ varuje MUDr. Pavel Kubů. Na volném trhu jsou některé produkty obsahující HHC prodávány jako sběratelské předměty, přestože je koncoví uživatelé pořizují za účelem konzumace. „Jejich prodejci tím pádem nepřebírají žádnou zodpovědnost za koncentraci dané látky ani za to, zda není produkt kontaminován například těžkými kovy nebo třeba zbytky rozpouštědel z výroby,“ podotýká Pavel Kubů s tím, že u takového typu produktů zcela odpadá ochrana spotřebitele.

„Takto neregulovaná dostupnost je jeden extrém. Druhým je poté přidat HHC na seznam nejpřísněji kontrolovaných látek. To totiž nepovede k tomu, že HHC zmizí z trhu, ale k tomu, že se přesune na černý trh, kde možnost jakékoli regulace zmizí docela,“ upozorňuje lékař.

Názor veřejnosti?

Jak se situace s HHC a dalšími psychoaktivními látkami vyvine? To bude záležet na tom, zda vláda příjme návrh na rozšíření seznamu návykových látek. Proti zákazům některých látek se ozývá nejen veřejnost, ale i část politiků. Proti zákazu CBD extraktu v potravinách se například v minulých dnech vymezil premiér Petr Fiala, který chce s ministrem zemědělství hledat schůdnější řešení.

ikona Pozvánka na online konferenci

Klíčová slova ČR-drogy-kriminalita-zdraví-Think tank Racionální politiky závislostí

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.