Česko a Sasko budou spolupracovat při těžbě lithia v Krušných horách, premiéři podepsali memorandum

Zrychlení na obou stranách hranice při těžbě lithia v Krušných horách. To má být výsledek memoranda o spolupráci, které podepsali v Drážďanech český předseda vlády Petr Fiala z ODS a jeho saský protějšek Michael Kretschmer.

Drážďany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzorek horniny bohaté na lithium

Vzorek horniny bohaté na lithium | Zdroj: Profimedia

Dokument podle českého premiéra umožní zrychlit schvalovací procesy na obou stranách hranice. Těžba lithia na Cínovci by měla podle ČEZ stát 15 miliard korun a zaměstnat by měla 1000 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko a Sasko budou spolupracovat při těžbě lithia v Krušných horách. Memorandum o spolupráci podepsali premiéři obou států

Podle premiéra Petra Fialy z ODS pokračují přípravy na těžbu lithia podle plánovaného harmonogramu. „Letos bude dokončena finální studie proveditelnosti,“ uvedl.

Ložisko lithia na Cínovci umožní podle ČEZ výrobu baterií do půl milionu elektromobilů. Těžit se má začít v roce 2026.

„Měli bychom získat stavební povolení ve druhé polovině roku 2025, na přelomu roku 2026 a 2027 pak bychom mohli začít lithium fakticky těžit a zpracovávat,“ řekl místopředseda představenstva společnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme