Pražská burza popáté za sebou oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ

foto Pražská burza. Ilustrační foto.

Praha - Pražská burza popáté za sebou oslabila. Index PX dnes klesl o 0,18 procenta na 1340,13 bodu. Dolů burzu táhly opět hlavně akcie energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Cenné papíry ČEZ jsou pravidelně emisí, se kterou se na pražském akciovém trhu obchoduje v největším objemu. Pohyb burzovního indexu tak v posledních dnech v podstatě kopíroval vývoj ceny akcií ČEZ, které už čtyři dny v řadě zlevňují, či stagnují. Oslabovat začaly 12. května, den po zveřejnění hospodářských výsledků za první čtvrtletí letošního roku a návrhu výplaty rekordní dividendy akcionářům. Předtím dosáhly akcie ČEZ právě v očekávání oznámení výsledků a dividendy nejvyšší ceny za posledních 15 let.

Při dnešním obchodování akcie ČEZ zlevnily o 1,57 procenta na 1132 korun, což byl nejvýraznější propad z hlavních emisí. "Důvodem může být prosté vybírání zisků po slušném předchozím posílení," sdělil k oslabování cenných papírů ČEZ analytik Komerční banky Bohumil Trampota. "Mírným zklamáním může být také informace, že ministerstvo financí nebude - tak jako vloni - chtít vyplatit vyšší dividendu," doplnil.

Kromě ČEZ už dnes ztrácely jen další tři z deseti hlavních emisí pražské burzy. Ostatní hlavní emise posilovaly, či stagnovaly. Největšího růstu dosáhly akcie bankovní skupiny Erste, a to o 1,54 procenta na 724 korun. Protože byly zároveň emisí s třetím největším objemem obchodů, mírnily celkový pokles burzy.

Koruna dnes k euru stagnovala, vůči dolaru oslabila

Česká měna dnes stagnovala vůči euru. Okolo 17:00 se obchodovala v kurzu 23,68 Kč/EUR, tedy stejně jako v úterý v podvečer. K euru tak koruna zůstává nejslabší od konce března. K dolaru oproti předchozímu závěru o osm haléřů oslabila a uzavřela na 21,88 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

"Česká koruna oslabuje už od minulé středy 10. května a ztratila již na páru s eurem 30 haléřů a na páru s americkým dolarem dokonce 70 haléřů. Je vidět, že obchodníci spíše sázejí na blízké snižování úrokové sazby, ačkoli členové bankovní rady se více přiklánějí k udržení současné výše úrokové sazby po delší dobu, než se původně předpokládalo," uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Kurz české měny:

Předchozí závěr

Dnes kolem 17:00

Kč/EUR

23,68

23, 68

Kč/USD

21,80

21,88

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď