Rusové poslali na Ukrajinu další vlnu raket. K Bachmutu soustředili posily

Jeden člověk v noci na čtvrtek zahynul v jihoukrajinské Oděse poté, co tam ruská raketa zasáhla průmyslový komplex. Dle ukrajinského letectva protivzdušná obrana sestřelila 29 z 30 raket, které ruské síly na Ukrajinu vyslaly. Škody a oběti však způsobily také trosky zničených střel. Terčem útoků se stal také Kyjev. Informovali o tom ukrajinští představitelé. Ukrajinci tvrdí, že v bojích u Bachmutu dosáhli dalších územních zisků.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

Ukrajinské letectvo oznámilo, že protivzdušná obrana sestřelila 29 z 30 raket, které ruské síly během nočního útoku na Ukrajinu vyslaly.

Řízené střely byly odpáleny ze vzduchu, z moře i ze země. Dvaadvacet jich Rusové vypálili ze strategických letounů Tu-160 a Tu-95, šest střel s plochou dráhou letu Kalibr z Černého moře a dvě řízené střely Iskander z pevniny. Sestřeleny byly rovněž dva útočné drony Šáhed íránské výroby a dva průzkumné drony.

Kromě Kyjeva se exploze ozvaly ve čtyřech oblastech

Podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata byl výsledkem úderu jeden zásah, a to v Chmelnycké oblasti, uvedl web Ukrajinska pravda. Další škody, zranění a smrt jednoho člověka podle něj souvisely se sestřelením ruských raket, jejichž trosky dopadly na zem. 

V Oděské oblasti protivzdušná obrana podle Ihnata zničila ruskou střelu a trosky dopadly na průmyslový objekt, přičemž jeden člověk zahynul a několik dalších jich utrpělo zranění. 

Nad ukrajinskou metropolí Kyjevem protiletecká obrana zničila všechny ruské střely. Ve dvou východokyjevských čtvrtích ovšem propukly požáry způsobené padajícími troskami. Podle kyjevského starosty Vitalije Klyčka jeden požár propukl v garáži v Darnycké čtvrti a trosky spadly i v další části metropole. Starosta dodal, že ani jeden z těchto úderů si nevyžádal oběti. Šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko uvedl, že hořet začalo také v nerezidenčním komplexu v Desňanské čtvrti.

Exploze pak byly hlášeny také ve Vinnycké a Žytomyrské oblasti.  

„Ještě jednou připomínáme, že i když bude dobře fungovat protivzdušná obrana, úlomky z raket zničených na obloze budou padat na zem a mohou vážně ohrozit životy lidí. Při leteckém poplachu dodržujte bezpečnostní pravidla a chraňte sebe i svou rodinu,“ napsalo ukrajinské letectvo na Telegramu.

Podle Popka použili Rusové řízené střely, které odpálili z Kaspického moře. „Předběžné zprávy naznačují, že všechny nepřátelské cíle v kyjevském vzdušném prostoru byly odhaleny a zničeny,“ uvedl Popko podle serveru Ukrajinska pravda.

Ve středu při útoku u Chersonu na jihu země přišlo o život osm lidí, včetně pětiletého chlapce. Dalších sedmnáct lidí bylo zraněno.

Ukrajinci tvrdí, že opět postoupili u Bachmutu

Ukrajinská armáda uvedla, že v těžkých bojích kolem města Bachmut na východě země dosáhla dalších územních zisků. Kyjev již v uplynulých dnech sdělil, že ukrajinské jednotky zesílily tlak na ruské síly severně a jižně od Bachmutu. Ruské žoldnéřské síly tvrdí, že postoupily uvnitř města, kde se Kyjevu zatím podařilo uspět jen nepatrně, napsala agentura Reuters.

„Navzdory skutečnosti, že naše jednotky nemají výhodu, pokud jde o vybavení (…) i o počet vojáků, pokračují v postupu a překonaly vzdálenost 150 až 1700 metrů,“ řekl mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Podrobnosti o územních ziscích nezveřejnil.

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil v oblasti Bachmutu přicházejí už řadu dní. Minulý týden náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová sdělila, že ukrajinské síly postoupily na bachmutském úseku fronty o dva kilometry.

Maljarová ve čtvrtek uvedla, že ruské síly soustředily k Bachmutu většinu svých rezerv a značně tam posílily své řady, navíc obnovily intenzivní útoky, ty ale ukrajinští obránci odrazili. „Nepřítel dnes (ve čtvrtek) celý den útočil na Bachmut. Všechny útoky naši obránci odrazili. V současné chvíli máme pod kontrolou jihozápadní část Bachmutu,“ napsala Maljarová na Telegramu.

U Bachmutu se řadu měsíců odehrávají prudké boje s velkými ztrátami na obou stranách. Agentura Reuters tuto bitvu označuje za nejdelší a nejkrvavější z celé války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo svou plnohodnotnou invazí loni v únoru. Invazní vojska větší část města dobyla. Jak nedávno uvedl šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, Rusové ovládají přes osmdesát procent Bachmutu. Zprávy z bojiště nebylo možné nezávisle ověřit.