Po matném úvodu hrozila ostudná porážka se Slovinci. Odvrátil ji ostrostřelec Kubalík

Zprvu to vypadalo, že wellness sauna o volném dni hodila české reprezentanty až moc do pohody, když to o čtvrtečním odpoledni bylo po první třetině nečekaně 2:0 pro Slovince. Tento nepříznivý stav vydržel téměř dvě třetiny do té doby, než zavelel k lepším výkonům nejlepší český útočník na tomto turnaji David Kubalík. Ten nejenže svými góly vyrovnal na 2:2, připsal si pak i asistenci a další gól, čímž tak dokonal hattrick. Díky vydařené třetí třetině nakonec Češi dospěli k vítězství 6:2 a dali tak zapomenout na to, že v zápase hrozila ostudná porážka. 

Přes nakonec špatnou první třetinu to mohli být nejprve Češi, kdo půjde do vedení. Už po 40 vteřinách hry totiž svěřenci kouče Kariho Jalonena dostali možnost přesilové hry, tu však i přes Knotovu příležitost nevyužili a předeslali tím následující nelehké minuty. V osmé minutě navíc nepovedený start do zápasu podtrhl svou úspěšnou tečí Verlič, jenž sáhl do Urbasovy střely, 1:0 pro Slovinsko.

O vyrovnání se záhy pokoušel Beránek, stejně tak Dvořák, který svým bekhendem proti gólmanovi Gračnarovi také neuspěl. Proto přišel trest ve 12. minutě, kdy Slovinci využili přesilovou hru při Dvořákově vyloučení. Tentokrát to byl sám Urbas, který poslal puk za záda gólmana Vejmelky, jenž se představil na turnaji v brance poprvé. Na českých hráčích bylo vidět, jako by měli těžké nohy a místo toho, aby se sami dostávali do šancí, byl to naopak Vejmelka, kdo měl stále co dělat. Práci měl třeba s tečovanou střelou Pavlina. Těsně před první pauzou pak Simšič nevyužil své osamocenosti před českou brankou. 

Prakticky podobný obrázek hry byl vidět na ledě i po návratu z kabiny, třeba Maver se dostal do dalšího nebezpečného zakončení proti Vejmelkovi. Kundrátek se následně sice snažil vyzrát na Gračnara, ale pak přišlo na řadu Chlapíkovo vyloučení, během kterého Verlič nepříjemně zakončoval z levého kruhu. Za chvíli byl na trestné lavici pro změnu Kundrátek a to pak zahrozil zase Jeglič. V obou případech ale uspěl Vejmelka. Ten svou neprůstřelnost ve druhé třetině prodloužil i ve 33. minutě, kdy se Slovinci ocitli v brejkové situaci, kdy po Panceho přihrávce zakončoval Drozg. Následně se ale přesilovky dočkali i Češi, když šel za faul vysokou holí na trestnou Magovac a tu ukončil přesnou ranou z pravého kruhu ostrostřelec Kubalík. Jeho gól na 1:2 přišel v pravý čas. 

Když navíc před třetí třetinou přišel Kari Jalonen se změnami v útocích, byl to pro český tým dokonalý budíček. Tečovaná Dvořákova střela sice ještě gólem neskončila, ale při Gregorcově vyloučení už české fanoušky rozjásal svou druhou trefou v zápase, a opět z pravého kruhu, Kubalík, který využil Tomáškovy přihrávky. Když pak o 73 vteřin později po Voženílkově nahození a Červenkově teči před brankou Češi otočili stav na 3:2, bylo rázem na české straně veseleji a Slovinci se vrátili do svých tradičních vod. 

Navíc přidal Kempný po Sobotkově přihrávce přes brankoviště gól na 4:2 a v 58. minutě už bylo definitivně rozhodnuto, když střelou do odkryté klece na konečných 5:2 upravil hrdina Kubalík, jenž tak v zápase zaznamenal hattrick. Mimochodem, svůj druhý v reprezentační kariéře. A nejen to, na kontě má celkem šest gólů a dohromady deset kanadských bodů, čímž se tak stává nejproduktivnějším útočníkem turnaje. Střelou od pravého rohu pak ukončil střelecký účet Flek. 

Během zápasu byl pak bolestivě zasažen pukem do kotníku Smejkal a naražen na mantinel byl i Jordán, naštěstí to ale vypadá, že se tentokrát marodka po dalším utkání nerozšíří. 

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga) – (18.5.2023): 

Česko – Slovinsko 6:2 (0:2, 1:0, 5:0) 

Branky a nahrávky: 39. D. Kubalík (Kempný, Tomášek), 44. D. Kubalík (Tomášek, Smejkal), 45. Červenka (D. Voženílek, Košťálek), 52. Kempný (Sobotka, D. Kubalík), 58. D. Kubalík (J. Zbořil), 59. Flek (Kempný, T. Dvořák) - 8. Verlič (Urbas, Gregorc), 12. Urbas (Gregorc, Jeglič). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:1. Diváci: 3670 

Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - O. Beránek, Černoch, Smejkal - Tomášek, Sobotka, Flek - M. Kaut, D. Voženílek, Chlapík. Trenér: K. Jalonen 

Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Crnovič, Štebih, Mašič, Podlipnik - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Drozg - Kuralt, Simšič, Pance - Zajc, Maver, Čimžar. Trenér: M. Kopitar 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy