Hasiči ukončili zásah v Č. Švýcarsku, turisté mohou opět k Pravčické bráně

foto Dohašování požáru poblíž Pravčické brány v Českém Švýcarsku, 18. května 2023 v Hřensku.

Hřensko (Děčínsko) - Hasiči ráno ukončili zásah v Českém Švýcarsku. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Silnice z Hřenska na Meznou je volná, turisté opět mohou po cestě od Tří pramenů k Pravčické bráně, řekl ČTK mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Policie dnes uvedla, že z ohrožení z nedbalosti podezírá Němce, který byl pod vlivem alkoholu.

Fotogalerie

Hořet začalo na přístupové cestě k Pravčické bráně ve čtvrtek odpoledne, oheň tak zasáhl stejné místo jako loni v létě, když nedaleko Hřenska vypukl největší požár v historii České republiky. Hasiči požár lokalizovali ve čtvrtek v podvečer, přes noc zůstaly na místě dvě jednotky. Dnes v 08:13 vyhlásili likvidaci požáru.

Na místě zůstávají dva sudy pro případné hašení. Místo požářiště předali hasiči revírnímu, kterému byla nařízena kontrola do pondělního odpoledne. "Protože je v Německu prodloužený víkend a jezdí sem hodně jednodenních výletníků, posílili jsme činnost strážní služby. Máme naplánované společné obchůzky s policií a hlídky se strážci ze sousedního Saského Švýcarska," řekl Salov. Zaměřit se chtějí strážci i na kontrolu území, kam je vstup turistům zakázán.

Provoz na cestě mezi Hřenskem a Meznou byl ve čtvrtek dočasně omezen kvůli příjezdu hasičské techniky. Vyhlášen byl třetí stupeň nebezpečí, na místo zamířil i policejní vrtulník, který nakonec nebyl využit. Průjezd je nyní volný. Turisté se mohou podle Salova vydat k oblíbenému výletnímu místu. "Žádné nebezpečí tam nehrozí, ohořelé stromy po loňském požáru jsme v lednu zlikvidovali a další v blízkosti turistické cesty nejsou," uvedl. Příčinou požáru mohla být podle Salova pyrotechnika.

Případ vyšetřují děčínští kriminalisté. Mluvčí policie Eliška Kubíčková dnes uvedla, že zadržen byl občan Německa, u kterého byla dechová zkouška na alkohol pozitivní. "Forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu zatím nelze s ohledem na probíhající prověřování," uvedla mluvčí. Požářiště ohledali kriminalisté už ve čtvrtek, dnes pokračují ve vyšetřování. K dosud získaným informacím se nebude policie podle Kubíčkové z taktických důvodů blíže vyjadřovat.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek ve čtvrtek serveru Seznam Zprávy řekl, že policie zadržela 25letého Němce. Byl pod vlivem alkoholu, nadýchal 1,6 promile.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď