Na Kyjev v noci útočily ruské drony. Zničila je protivzdušná obrana, na město ale padaly trosky

Kyjev se v noci na sobotu znovu stal terčem útoku ruských dronů. V některých částech města zněly výbuchy, žádné oběti ovšem hlášeny nebyly a podle ukrajinských úřadů všechny bezpilotní letouny sestřelila protivzdušná obrana. Na některých místech dopadly jejich trosky, napsaly ruskojazyčná verze zpravodajského serveru BBC a agentura Ukrinform.

Sledovali jsme online Kyjev (Aktualizováno: 8:39 20. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci používají při útoku dronů na město světelné paprsky

Ukrajinští vojáci používají při útoku dronů na město světelné paprsky | Foto: Gleb Garanich | Zdroj: Reuters

Podle ukrajinských médií čelil Kyjev už 11. leteckému útoku od začátku měsíce. Armáda uvedla, že na hlavní město mířilo v noci 18 dronů íránské výroby. Podle listu The Kyiv Independent nebylo jasné, co přesně chtěli Rusové zasáhnout.

Ukrajinská armáda už použila střely s dlouhým doletem Storm Shadow, tvrdí Londýn

Číst článek

Po pádu trosek jednoho z dronů vzplála střecha devítipatrové obytné budovy východně od centra města, uvedl kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na místě zasahovali hasiči a požár už byl ráno uhašen.

V dalších částech ukrajinského hlavního města trosky bezpilotních letounů poškodily další bytový dům, auta, silnici a čerpací stanici. O mrtvých ani zraněných ukrajinské úřady neinformovaly.

Podle ukrajinského letectva protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila také dva íránské drony na východě Ukrajiny. Prohlášení nespecifikovalo, kde k tomuto incidentu došlo, velení letectva na východě země nicméně předtím na facebooku oznámilo zničení dvou bezpilotních letounů nad městem Dnipro.

Rusko v posledních dnech vystupňovalo letecké údery na ukrajinská města, zatímco sílí spekulace o dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívě. Ukrajincům se podle oficiálních prohlášení daří většinu střel a dronů vyslaných ruskými jednotkami likvidovat, a to včetně nadzvukových střel Kinžal.

bko, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme