Bartoš s rušením rodných čísel narazil i v koalici. Skopeček z ODS návrh za 55 miliard strhal

Česká vláda chystá přechod k takzvaným identifikátorům, které by měly nahradit rodná čísla. Agentura Grant Thorton specializovaná na finanční analýzy odhaduje, že by měl přechod stát Česko desítky miliard korun. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ale tvrdí, že to tolik rozhodně nebude. Plán i přesto kritizují nejen ekonomové, ale také poslanec ODS Jan Skopeček. V době, kdy se vláda snaží hledat úspory kde se dá, znamená dle nich taková změna zbytečné utrácení. S tím souhlasí i opozice.

Místo tradičních deseti čísel kód o 32 znacích. Takzvaný identifikátor má nahradit rodné číslo. Vláda tvrdí, že chce chránit osobní údaje lidí. „Rodné číslo má v sobě veškeré údaje, jako kdy se člověk narodil nebo jakého je pohlaví,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Bartoš.

Jenže odklon od rodných čísel bude něco stát. Podle agentury Grant Thorton celkové náklady na transformaci dosáhnou 56 miliard korun. Většinu by měl zaplatit soukromý sektor. Veřejnou správu podle průzkumu přechod vyjde na necelých 15 miliard korun.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o kojeneckou vodu je nesmyslný. Zdraží se maximálně o korunu, míní Výborný

Bartoš to ale vidí jinak. „Žádné investice na straně státu v řádu desítek miliard nejsou naplánovány,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr.

S jiným řešení však přišel ekonomický expert ODS a člen dolní komory Skopeček. „Pokud chce stát nahradit rodná čísla, aby z nich nebylo možné vyčíst údaje o člověku, pak existují jednoduché bezvýznamové varianty (social security number v USA). Nemyslím si, že je třeba v době úspor zavádět systém za 55 miliard korun, který život občanům v ničem neusnadní,“ napsal na sociální síť.

S dalším návrhem přišla také opozice. Podle ní by rodné číslo mělo i nadále zůstat v občanských průkazech. Přechod na identifikátor by poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové posunula na rok 2028.

Ekonomům se plán na transformaci také nelíbí. Změna by prý měla přijít v době, kdy bude státní kasa v lepší kondici. „Nikoliv v době, kdy se tu bavíme půl roku o tom, jak dát veřejné finance dohromady,“ míní ekonom Pavel Peterka. S útlumem rodných čísel mají problém i pojišťovny a banky.

„Je to finančně a pracovně náročná změna a není jisté, že se povede, aniž by přišly nějaké ztráty, aniž by se pak něco zhroutilo,“ uvedl mluvčí Česká bankovní asociace Radek Šalša. Podle asociace pojišťoven hrozí i nesprávné ztotožnění klienta. Řada ekonomů se vedle toho shoduje, že firmy část nákladů spojených s transformací přehodí do koncových cen pro své klienty.

Tagy:
ekonom Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 vláda Česko rodné číslo Česká bankovní asociace Vláda ČR Jana Vildumetzová