Další požár v Českém Švýcarsku? Starosta Hřenska plánuje masivní úder kvůli pyrotechnice

V Národním parku České Švýcarsko připravují po čtvrtečním požáru zákaz prodeje zábavní pyrotechniky. Ve zdejších stáncích si totiž dělobuchy podle starosty a správců chráněné krajinné oblasti kupují hlavně mladí Němci, kteří je následně chodí odpalovat do přírody.

Do Českého Švýcarska se němečtí turisté často dostávají vlakem nebo lodí. Hned u nábřeží na ně čekají stánky, ve kterých si nakupují oblečení, alkohol a údajně také pyrotechniku. Stejně jako 25letý Němec, který odpálením rachejtle způsobil čtvrteční požár u Pravčické brány.

Stánky v Hřensku navštívil také reportér CNN Prima NEWS Kristián Šujan. Pyrotechniku tam ale nenašel. „Stojíme přímo v srdci národního parku, kde to vypadá jako na jedné velké asijské tržnici. I když některé zboží před námi prodejci schovávali, o prodeji pyrotechniky nic nevěděli,“ řekl reportér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Posun v případu požáru v Českém Švýcarsku. Policie zná okruh lidí, kteří ho mohli založit

Starostovi Hřenska už s ohňostroji v národním parku ovšem došla trpělivost. „Chtěli bychom přijmout obecně závaznou vyhlášku, která by eventuelně zakazovala prodej pyrotechniky – buď plošně, anebo v určitým časovým období,“ řekl starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Rachejtle s dělobuchy v obci podle něj prodávají trhovci zřejmě v několika prodejnách. Kolik z nich petardy či ohňostroje prodává a v jakém množství, starosta přesně neví. Řekl, že prodejci tyto výrobky často schovávají, nemají je vystavené. Je tedy možné, že mezi zbožím jsou i nelegální produkty, míní. „Pakliže vydáme obecně závaznou vyhlášku, tak to budeme permanentně a s velkým důrazem sledovat,“ upozornil Pánek.

Hasiči zůstávali u požářiště přes noc

Městská policie je připravena v případě přijetí vyhlášky spustit masivní kontroly stánků a prodejce nekompromisně pokutovat.

Čtvrteční požár se rozšířil na plochu o rozloze 100 krát 100 metrů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Silnice mezi Hřenskem a osadami Mezná a Mezní Louka byla kvůli zásahu uzavřená. Na místo byl povolán i policejní vrtulník, jenž nakonec nebyl potřeba. Dvě jednotky zůstaly u požářiště přes noc, ráno hasiči vyhlásili likvidaci požáru. Policie na místě zadržela člověka, kterého později obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti.

Tagy: