Ani Češi nenašli recept na silné Švýcary. Ti díky povedené druhé třetině a Ambühlovi vyhráli 4:2

Čeští hokejisté se na letošním MS v neděli večer střetli s dosud nejsilnějším soupeřem ve skupině B, tedy se Švýcarskem. Ani svěřenci kouče Kariho Jalonena ale nakonec nenašli recept na reprezentanty země helvétského kříže, přestože první třetina byla z jejich pohledu povedená. Vždyť skóre zápasu otevřel kapitán Roman Červenka, Švýcaři však ještě v této části hry stihli vyrovnat a v následné druhé třetině, kterou ovládli a otočili výsledek na 1:3. V závěrečné třetině se sice snažili dostat se zase do hry, podařilo se jim díky Kubalíkovi snížit, ale další obrat v zápase Švýcaři nedopustili, naopak pojistili si vedení, když navýšili na konečných 4:2. 

Po sedmi minutách hry tedy sice favorité ze Švýcarska prohrávali gólem Červenky po chybě při švýcarské rozehrávce, jenže ještě v první třetině nastartovali směrem k obratu. Tehdy totiž přesilovku dokázal využít Loeffel svou skrytou střelou od modré.  

Na něj navázal svými dvěma přesnými trefami ve druhé třetině Ambühl. Nejstarší hráč na tomto mistrovství nejdříve skóroval pouhou vteřinu po vypršení českého oslabení, poté usměrnil do sítě předešlou přihrávku švýcarského reprezentanta s českými kořeny Kevina Fialy. Ve druhé třetině mohlo být z českého pohledu ještě hůře, kdyby Senteler netrefil jenom brankovou konstrukci. Nebýt pak gólmana pro tento zápas Jakuba Langhammera, ještě rádi Češi odcházeli z ledu na druhou pauzu za stavu 1:3 pro Švýcary. 

Ve třetí dvacetiminutovce se postupem času zase hra vyrovnávala zlepšujícím se výkonem českého týmu, což nakonec vyvrcholilo v 53. minutě typickou tvrdou střelou z kruhu Dominika Kubalíka. Pro něj to byl již osmý gól na turnaji, čímž tak vytvořil nový český rekord v historii MS. Ovšem tento počin nestačil na suverénní Švýcary, když zdramatizování v čtyři minuty před koncem odmítl Richard, jenž využil rozhozené české defenzivy. 

Česká reprezentace tak v přímém souboji o první místo v tabulce skupiny B prohrála se Švýcarskem 2:4 a nyní ji čeká další těžký soupeř. Na závěr skupinové fáze se v úterý od 15:20 utká s Kanadou a poté bude jasné, z jakého místa postoupíme a s kým budeme hrát čtvrtfinále. 

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga): 

Česko – Švýcarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1) 
Branky a nahrávky: 7. Červenka, 53. D. Kubalík (Červenka, Kempný) - 13. Loeffel (Fiala, Hischier), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane (USA) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7150 

Česko: Langhamer - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - Lenc, R. Zohorna, D. Voženílek - od 41. navíc M. Kaut. Trenér: K. Jalonen 

Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Loeffel, Marti, Geisser - Corvi, Hischier, Niederreiter - Ambühl, Malgin, Fiala - Simion, Haas,Miranda - Riat, Richard, Herzog - Senteler. Trenér: Fischer 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy