Ukrajinský tank vyčistil zákop plný okupantů. Kyjev zveřejnil brutální záběry z úderu

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda zlikvidovala na východě země skupinku ruských vojáků. Okupanty, kteří se skrývali v zákopech, nejdříve spatřil ukrajinský dron – Rusové se pokoušeli zmíněné zařízení neúspěšně sestřelit. Operátor bezpilotního letounu pak na místo přivolal ukrajinské vojáky, které doprovázel tank. Obrněnec později začal pálit přímo do útrob zákopů. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Střelba na drony je smrtící. Podívejte se na video, na němž vojáci z naší brigády za podpory tanku zaútočili na pozice okupantů, kteří drze stříleli po našich ‚ptáčcích‘,“ uvedla ve svém prohlášení ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda.

Upozorňujeme, že video obsahuje záběry s násilným obsahem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde udělali soudruzi chybu? Putinova nedobytná pevnost má všechna „nej“, ale také jeden háček

Ukrajinskou úspěšnou operaci podrobněji popsala například twitterová stránka Visegrád 24: „Ruští vojáci stříleli na ukrajinský dron. Operátor letounu si to nenechal líbit a povolal ‚kavalérii‘. Později se objevil tank z ukrajinské 30. mechanizované brigády, který ruský zákop vyčistil.“

Po sociálních sítích koluje další podobné video, na němž 30. brigáda – znovu za pomoci tanku a pěchoty – zlikvidovala ruské okupanty, kteří se schovávali pod zničeným betonovým mostem. Je velmi pravděpodobné, že k oběma úderům došlo v blízkosti Bachmutu, v jehož okolí 30. brigáda operuje dlouhodobě.

Rusové sice toto doněcké město po několikaměsíčních intenzivních bojích prakticky celé dobyli, Ukrajinci ale naopak postoupili severně i jižně od Bachmutu.

„Únorové či březnové obavy mnoha analytiků, že by Rusové mohli Ukrajince sevřít do kleští ze severu a jihu, čímž by odřízli jejich jednotky u Bachmutu, jsou již definitivní iluzí,“ konstatoval vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Tagy:
válka tank vojáci dron Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Donbas Matyáš Zrno Doněcká oblast zákopy Bachmut zákop Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda