Do Litvínova se chystají siláci, kteří se umí skvěle ohánět sekerou i pilou
SOUTĚŽÍCÍ SE MUSÍ UMĚT OHÁNĚT SEKEROU I PILOU. FOTO: STIHL
Co se chystá

Litvínov – Czech Cup Litvínov 2023 startuje v areálu Loučky v Litvínově v sobotu 27. května ve 13 hodin. Jedná se o pátý kvalifikační závod roku 2023 prestižní soutěže v dřevorubeckých sportech STIHL TIMBERSPORTS®, do něhož jsou nominovaní borci z české série. Před diváky si to rozdají o body do nominace pro Mistrovství ČR. Vstup je zdarma.


Letošním ročníkem vstupuje česká série do neuvěřitelné jubilejní dvacítky a všichni závodníci ze sebe budou chtít vydat maximum, zlepšit si svoje osobní rekordy a zabojovat o postup nejen na vrcholy české sezóny, v podobě Czech Trophy ve Frenštátu a Mistrovství ČR v Třebíči, ale také se porvat o místa v reprezentačním týmu pro mezinárodní soutěže. Přijďte se podívat na to nejlepší, co nabízí česká série tohoto netradičního a divácky velmi atraktivního adrenalinového sportu.

„Jednotlivé výkony v disciplínách Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck a Underhand Chop se započítávají závodníkům startujícím v kvalifikacích pro nominaci na Mistrovství ČR. Každý závodník absolvuje všechny disciplíny, rozhoduje celkový součet bodů. K vidění jsou jak sekery a pily, tak motorové pily," vysvětluje zástupce pořadatelů Jitka Brabcová.

POPIS JEDNOTLIVÝCH DISCIPLÍN

Underhand Chop (přesekávání ležícího kmene)

Underhand Chop připomíná časy, kdy dřevorubci museli přesekávat spadlé stromy na menší, lépe ovladatelné části. Závodníci stojí na ležícím kmeni a v půli jej přesekávají nejdříve z jedné strany, potom se otočí a dosekají kmen z druhé strany. Důležité je dodržovat přesnost jednotlivých seků, což výrazně zkracuje výsledný čas.

Stock Saw (řezání klasickou motorovou pilou)

Tato disciplína poměřuje zručnost závodníků v řezání klasickou motorovou pilou. Každý závodník užívá k přeřezání dvou kotoučů z ležícího kmene stejnou pilu. První kotouč se řeže směrem dolů, druhý směrem nahoru. Oba kotouče musejí být odříznuty z kmene ve vyznačené výseči o šířce 10 cm, jinak je závodník diskvalifikován. Měření času se zastaví po úplném odříznutí druhého kotouče.

Standing Chop (přesekávání stojícího kmene)

Disciplína Standing Chop simuluje kácení stromů, a odkrývá tak zručnost závodníka v zacházení se sekerou. Závodníci používají sekery vyrobené na míru a upravené pro typ dřeva, který se přesekává. Sekery jsou extrémně ostré a jejich srovnání s žiletkami není vůbec od věci. Závodník naseká blok nejdříve do poloviny z jedné strany, poté jej oběhne a doseká ho ze strany druhé.

Single Buck (řezání ruční pilou)

Řezání ruční pilou je jednou z nejstarších dřevorubeckých disciplín. Měření času začíná signálem rozhodčího a končí kompletním odříznutím kotouče. V této disciplíně rozhoduje především rytmus a dynamika závodníka. Pila musí řezat na celou svoji délku a zcela rovně, protože při sebemenším vychýlení ztrácí závodník drahocenný čas.

kalina trophy

Kalina trophy 2

Kalina trophy 3

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru