Češi nenapodobili Nory, s Kanadou na závěr skupiny i kvůli spornému gólu prohráli 1:3

Tradičně bohatý poslední hrací den skupinové fáze byl na programu v úterý a kromě dalších pěti zápasů se do jednoho z nich postavili i čeští hokejisté, jejichž posledním soupeřem ve skupině B byla Kanada. Největším otazníkem před tímto zápasem bylo, kdo se postaví do české branky a před duelem se nakonec potvrdilo jméno Karla Vejmelky. Ten si chtěl vylepšit bilanci z posledního vzájemného zápasu v loňském semifinále, kdy Češi prohráli vysoko 1:6. Rozhodně podal lepší výkon než tehdy, jelikož předvedl až 41 zákroků, přesto to nestačilo, stejně jako zlepšená hra Čechů ve druhé třetině. I díky tomu bylo po ní stav nerozhodný 1:1, ale ve třetí třetině rozhodl Tyler Myers, přičemž ho v závěru podivnou brankou na konečných 3:1 do prázdné klece doplnil Lawson Crouse. 

Kdo snad čekal, že naprosto stejný kanadský tým předvede obdobný výkon jako v pondělí proti Norům, kteří dlouho vedli 0:2 a poté 1:2 a nakonec nad nijak výraznými Kanaďany vyhráli až na nájezdy, musel být zklamán. Češi navíc začali s opatrnou hrou, a proto není divu, že vše nakonec vyvrcholilo v závěru první třetiny otevírací brankou zápasu Peytona Krebse, jenž tehdy využil přesilovou hru. První dvacetiminutovka českému týmu opravdu nevyšla, za vše hovoří statistika střel, ve které Češi po první třetině prohrávali 4:19. "První třetina zase nic moc, Kanada na nás vlétla. Nebylo to ono, byli všude první, rychleji na puku a první třetinu dominovali. Ve druhé třetině se to zvedlo, myslím si, že se to otočilo, měli jsme tam šance. Zvedli jsme pohyb a byli jsme za to odměněni gólem," okomentoval vývoj zápasu kapitán Roman Červenka 

Oproti předešlým zápasům se tentokrát svěřencům kouče Kariho Jalonena vydařilo prostřední část hry, začali více bruslit a i proto se dočkali zaslouženého vyrovnání. Stalo se tak, když se přes Jakuba Fleka na útočné modré dostal do úniku v útočném pásmu naprosto osamocený Kaut a ten si v koncovce dokázal poradit. Našel škvíru mezi betony kanadského gólmana Montembeaulta, 1:1. Následně ale zamrzely neproměněné akce Lence a Kempného. 

To proto, že úroveň české hry ve třetí třetině zase opadla a po jedno z buly v obranném pásmu a následně sehraném signálu se trefil Myers. Ani v tomto utkání pak nebylo nouze o chyby rozhodčích, skoro si na ně všichni na tomto MS bohužel zvykli. Nejprve si nevšimli například jasného faulu vysokou holí na Michaela Špačka, který to odnesl krvavým zraněním v obličeji, ještě větší chybu ale natropili v samotném závěru, kdy sebrali Čechům možnost hrát power-play za stavu, kdy to ještě mohlo o něco jít. Už v době, kdy se Češi rozhodli hrát bz gólmana všichni očekávali odpískání úmyslného ofsajdu, když v útočném pásmu zahrál s pukem Černoch, Češi přestali hrát, ovšem čároví sudí nepískali, puku se zmocnili Kanaďané a ti už měli snadnou úlohu dopravit ho do odkryté klece, 3:1. Konkrétně se trefil Crouse. Nemluvě pak ještě o kusu látky, která při této kanadské sporné akci spadla z hlediště na kluziště. 

Čeští reprezentanti si byli po zápase vědomi, že výkon ani tentokrát nebyl z jejich strany, jaký by si všichni představovali a věděli, že mohou hodně děkovat Vejmelkovi. "Jestli chceme uspět ve čtvrtfinále, tak nemůžeme takhle hrát. Jenom díky 'Karlosovi' to bylo 1:3. Za to mu můžeme poděkovat. Hodíme to za hlavu, nejdůležitější zápas nás čeká. Na to se připravíme, je jedno, s kým budeme hrát. Pokud chceme uspět, musíme porazit každého,“ nechal se slyšet střelec jediné české branky v zápase Kaut. 

Češi tak tedy skončí ve skupině B třetí a ve čtvrtečním čtvrtfinále by se měli utkat se Švédy, kteří v souboji o první místo ve skupině A prohráli s USA 3:4 po prodloužení. 

Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 (23.5.2023): 

Skupina B (Riga): 

Česko – Kanada 1:3 (0:1, 1:0, 0:2) 
Branky a nahrávky: 23. M. Kaut (Flek, T. Dvořák) – 20. Krebs (Glass, Hunt), 45. Myers (J. Quinn, Laughton), 60. Crouse (Laughton). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Štolc (Švýc.) – Synek (SR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 6420 

Česko: Vejmelka – Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček – D. Kubalík, Sobotka, Červenka – O. Beránek, Černoch, Flek - M. Kaut, R. Zohorna, Smejkal – Lenc, M. Špaček, D. Voženílek. Trenér: K. Jalonen 

Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron – Fantilli, Glass, Lucic – J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 29 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy