Kuej-čou urychluje zavádění programu „East Data & West Computing" pro dosažení ekonomického růstu

Portál Huanqiu.com uvádí:

V éře inteligence slouží data jako „základní aktivum" pro hospodářský rozvoj. Důležitou hnací silou pro místní hospodářský rozvoj jsou také v provincii Kuej-čou.

V uplynulém desetiletí zde díky intenzivnímu rozvoji odvětví velkých dat vzniklo hned několik supervelkých datových center pro společnosti China Mobile, China Unicom, China Telecom, Huawei, Tencent a Apple. Podniky zabývající se velkými objemy dat, jako jsou Esgyn, ZK-Vision a Pilot Information, se rychle rozvíjejí a průmyslový klastr generuje stálý proud impulsů.

Díky velkým datům se hospodářský růst provincie Kuej-čou stále zrychluje. Podle statistik bylo průměrné tempo hospodářského růstu Kuej-čou za deset let od roku 2011 do roku 2021 nejvyšší v Číně, a to o 248,8 %, a HDP Kuej-čou dosáhl v roce 2022 výše 2016,46 miliardy jüanů, přičemž oproti roku 2021 se zvýšil o 70,60 miliardy jüanů.

V roce 2022 se Kuej-čou oficiálně stalo jedním z národních výpočetních uzlů v rámci programu „East Data & West Computing", přičemž Kuej-an se stal jedním z 10 čínských národních klastrů datových center. S cílem vybudovat rozvojovou a inovační zónu digitální ekonomiky urychluje Kuej-čou výstavbu nové generace digitální infrastruktury, jako jsou datová centra, počítačové sítě a 5G, pomocí zaměření na program „East Data & West Computing" pro trvalou optimalizaci průmyslového uspořádání datových center.

Pokud jde o datová centra, do konce března bylo v Kuej-čou zřízeno celkem 18 velkých a ultra velkých datových center, z toho osm center ultra velkých. Přenosová kapacita jejich serverů přesahuje 2,25 milionu jednotek a míra vytížení stojanů dosahuje 60,53 %.

Co se týče informační infrastruktury, do konce března bylo v provincii Kuej-čou vztyčeno 2362 nových základnových stanic sítě 5G. Celkem tak bylo instalováno 87.000 základnových stanic 5G a 1,916 milionu kilometrů optických kabelů.

Koncem dubna letošního roku vstoupila hlavní výpočetní základna pro první fázi Národního uzlu (Kuej-čou) národní integrované výpočetní sítě (National [Guizhou] Hub Node of the National Integrated Computing Network) do fáze závěrečného debuggingu zařízení a brzy bude uvedena do provozu. Stane se výkladní skříní výpočetního výkonu v provincii Kuej-čou a bude poskytovat vysoce kvalitní výpočetní služby příslušným podnikům jak v Kuej-čou, tak i v celé zemi.

Provincie Kuej-čou navíc současně podporuje dva klíčové projekty v novém městském obvodu (New District) Kuej-an - datové centrum NetEase a cloudové datové centrum Midea, jejichž investice přesahují jednu miliardu jüanů, aby tak podpořila realizaci programu „East Data & West Computing" a pomohla vybudovat národní základnu pro podporu výpočetní techniky.

Díky základům, položeným v průběhu let v oblasti velkých dat, se investiční situace příslušných průmyslových odvětví v provincii Kuej-čou stále zlepšuje. Podle informací úřadu pro velké objemy dat v Kuej-čou (Guizhou Big Data Bureau) dokončila v prvním čtvrtletí roku 2023 provincie Kuej-čou investice v oblasti velkých objemů dat ve výši 8,078 miliardy jüanů, z toho 1,499 miliardy jüanů na investice do programu „East Data & West Computing".

S cílem vytvořit ekosystém pro inovativní rozvoj digitální ekonomiky se Kuej-čou chystá v letošním roce také realizovat akci „Rok výstavby projektů velkých dat" napříč celou provincií, usilovat o dokončení projektových investic ve výši 20 miliard jüanů v oblasti velkých objemů dat a uvést více než 200 rychle rostoucích projektů digitální ekonomiky.

Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2083933/Tencent_Seven_Star_Data_Center_in_Guizhou_Source_IC_photo.jpg

KONTAKT: Ma Xiaochun, maxiaochun@huanqiu.com

Klíčová slova Čína-hospodářství-počítače-Huanqiu.com

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
Finance, ekonomika
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.