Oděvem mohl oslavovat nacismus. Berlínská policie vyšetřuje zakládajícího člena Pink Floyd Waterse

Berlínská policie začala vyšetřovat hudebníka Rogera Waterse kvůli jeho vystoupení v rámci tour This Is Not A Drill. Waters se 17. května oblékl do dlouhého černého kabátu s červenými pásky na pažích a po pódiu se procházel s replikou zbraně. Policie incident podle hlavního vyšetřovatele Martina Halwega vyšetřuje kvůli podezření z podněcování nenávisti, napsala agentura AFP.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Waters

Roger Waters | Foto: Angelika Warmuth | Zdroj: Profimedia

„Oblečení na jevišti by mohlo být použito k oslavě nebo ospravedlnění nacistické nadvlády, a tím k narušení veřejného klidu,“ řekl agentuře Halweg, který tak potvrdil dřívější zprávu serveru Jewish News.

Video, na kterém má Waters na rukou červené pásky se symbolem kladívek, se začalo šířit po sociálních sítích. Podobné symboly ale skupina Pink Floyd využívala už v minulosti ve filmu The Wall.

Zpěvákova vystoupení ale provází nejedna kontroverze. Pobouření také vyvolal, když srovnal Izrael a nacistické Německo. Na obrazovky na koncertě promítl jméno oběti nacismu Anny Frankové a následně jméno novinářky Širín abú Aklehové, které zemřela loni v Palestině.

Na jeho koncertech také nad hlavami diváků létá nafukovací prase s Davidovou hvězdou, kterou byli označování Židé během nacistické vlády v Německu.

Ukrajinci dali Rogera Waterse na černou listinu. Řekl, že Rusové mají právo na krymský Sevastopol

Číst článek

Waters je známý propalestinský aktivista a v minulosti byl obviněn z protižidovských názorů. Sám ale tvrdí, že vystupuje proti politice státu Izrael, a ne proti židovskému národu.

Waterse, který vystoupil ve středu a čtvrtek také v pražské O2 areně, čeká ještě jeden koncert v Německu, konkrétně v neděli 28. května ve Frankfurtu. Server The Times of Israel upozorňuje na to, že tamní židovská komunita chystá proti koncertu protest.

Starosta a vedení města se dříve pokusili vystoupení zabránit. Soud ale rozhodl v jejich neprospěch s odvoláním na uměleckou svobodu.

Marie Starostová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme