Policie obvinila muže, že založil rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Má jít o sériového žháře

Policie obvinila 36letého muže ze založení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku. Informoval o tom v pátek mluvčí policie Kamil Marek. Podle něj ale nejde o jediný požár, který by mohl mít podezřelý na svědomí. Muži hrozí až 15 let vězení.

Aktualizováno Ústí nad Labem (Aktualizováno: 13:15 26. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Po několikaměsíční intenzivní práci policisté obvinili a zadrželi 36letého muže, který podle jejich zjištění mohl v loňském roce založit požár v Národním parku České Švýcarsko, a způsobit tím škodu velkého rozsahu,“ informoval policejní mluvčí Kamil Marek.

Policie ale 36letého muže podezřívá ještě kvůli několika dalším požárům, které měl během jednoho týdne založit letos v dubnu na Děčínsku.

Turisté se letos do Edmundovy soutěsky nedostanou. Správa parku tam bude odstraňovat ohořelé kmeny

Číst článek

„V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk,“ vyjmenoval mluvčí.

Způsobené škody podle něj přesahují 270 milionů korun. Obviněný je nyní ve vazbě.

„Stíhán je pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až do výše patnácti let,“ doplnil Kamil Marek.

K osobě zadrženého policisté nechtějí poskytovat žádné další informace, uvedl pro agenturu ČTK Marek na dotaz, zda obviněným je bývalý dobrovolný strážce parku.

O tom, že jde o někdejšího strážce národního parku, začala média spekulovat po zadržení možného pachatele dubnových požárů na konci minulého měsíce, tehdy se také podle některých médií přiznal k založení loňského požáru.

Požár v národním parku

Požár v národním parku České Švýcarsko vypukl loni v noci na 24. července. Původně začalo hořet v Malinovém dole, tedy v rokli nad Hřenskem. Podle satelitních záběrů se oheň pomalu šířil už během noci, strážci ho zaregistrovali až kolem sedmé ranní, kdy z lesa stoupal dým.

Šlo o dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku. Zasáhl přes 1000 hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Zásah zkomplikovalo počasí. V Českém Švýcarsku bylo značné sucho a hasiči také místy bojovali se silným větrem. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Uhasit se ho podařilo po 20 dnech.

Následky požáru v Českém Švýcarsku. Na konci Pravčického dolu krajina vypadala jak z postapokalyptického filmu. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme