Policie obvinila muže z požáru v Českém Švýcarsku, je ve vazbě. Pracoval jako strážce parku

Policisté zadrželi a posléze obvinili ze založení požáru v Českém Švýcarsku 36letého muže.

Okresní soud v Děčíně poslal v pátek do vazby 36letého Jiřího L., kterého kriminalisté obvinili ze založení loňského masivního požáru v Národním parku České Švýcarsko. Poté, co po podezřelém bylo vyhlášeno pátrání, se přišel sám udat. Podle informací CNN Prima NEWS v minulosti působil jako dobrovolný strážce parku.

„Díky výborné práci rumburských kriminalistů se podařilo jejich ústeckým kolegům objasnit historicky nejrozsáhlejší požár na našem území. Po několikaměsíční intenzivní práci jsme zadrželi a posléze obvinili z jeho založení 36letého muže, který podle jejich zjištění mohl v loňském roce založit požár v Národním parku České Švýcarsko,“ uvedla policie na svém webu.

Podle informací CNN Prima NEWS bylo po Jiřím L. vyhlášeno policejní pátrání, on sám se následně na policii přišel udat. Podezřelý v minulosti působil jako dobrovolný strážce parku a v lesích se pohyboval často. Na policii se měl nejdříve přiznat k několika menším požárům posedů, které hasiči likvidovali během letošních velikonočních svátků. Následně se měl rozpovídat a doznat se i k tomu, že to byl právě on, kdo loni v Malinovém dole ve Hřensku nedaleko Pravčické brány založil nejrozsáhlejší lesní požár v české historii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další požár v Českém Švýcarsku? Starosta Hřenska plánuje masivní úder kvůli pyrotechnice

I policie ve svém prohlášení uvedla, že založení požáru v Českém Švýcarsku u podezřelé osoby nebylo zřejmě jediným žhářským činem. Stejný muž měl letos v dubnu na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů.

V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození Rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích či v lesním porostu města Rumburk. Způsobené škody už přesahují částku 270 milionů korun.

„Soud v pátek na základě podnětu vyšetřovatele a návrhu státního zástupce rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Stíhán je pro spáchání trestných činů obecné ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až do výše patnácti let,“ uvedl policejní mluvčí Kamil Marek.

Oheň se tehdy rozšířil na plochu přes 1 500 hektarů národního parku a zničil i několik domů v obci Mezná v Hřensku. Plameny krotilo zhruba šest tisíc hasičů, a to včetně zahraničních letadel a vrtulníků. Škody jdou do stovek miliónů korun.

Podívejte se, jak to tehdy v národním parku probíhalo:

Tagy: