400 lidí na diskotéce pro 280. Policie obvinila kvůli tlačenici ve Slušovicích firmu a jejího jednatele

Kriminalisté obvinili kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku devětadvacetiletého muže z obce u Zlína a firmu sídlící na Zlínsku z obecného ohrožení z nedbalosti. Muži hrozí až osmileté vězení, řekla v pátek policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci ze soboty 29. října na neděli 30. října vznikla na schodišti, které vede do hudebního klubu, tlačenice. Pět lidí skončilo se zraněním v nemocnici, všichni byli nezletilí.

Slušovice (Aktualizováno: 15:07 26. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace a klub SUD ve Slušovicích na Zlínsku

Restaurace a klub SUD ve Slušovicích na Zlínsku | Foto: Veronika Žeravová | Zdroj: Český rozhlas

„Mladý muž jako jediný jednatel společnosti, organizátor a člen ochranky na diskotéce ve Slušovicích neučinil odpovídající bezpečnostní opatření a nedodržel maximální kapacitní omezení vstupu osob, když do prostor o maximální kapacitě 280 osob pustil minimálně 400 návštěvníků, přičemž vstup do objektu nebyl nijak regulován,“ uvedla Kozumplíková. 

Majitel objektu Jiří Kotek v pátek řekl, že klub v době neštěstí přeplněný nebyl. Podle něj sice bylo vyčleněno 400 vstupenek, ale ve vnitřních prostorách tolik návštěvníků nebylo. „Lidi to posuzovali včetně venkovních prostor. Vnitřní klub přeplněný určitě nebyl,“ uvedl Kotek.

Na schodišti mezi prvním a druhým patrem objektu vznikla kritická situace. Setkalo se tam velké množství lidí, kteří chtěli vstoupit dovnitř, nebo jít ven. „Tím si zcela znemožnili pohyb, což u některých vyvolalo paniku, dechovou tíseň, ztrátu vědomí, přičemž někteří návštěvníci spadli a jiní po nich šlapali. Osmnáctiletá dívka utrpěla těžkou újmu na zdraví a patnáctiletý hoch utrpěl vážnou poruchu zdraví. Oba byli v přímém ohrožení života,“ uvedla Kozumplíková.

Dalších deset návštěvníků ve věku od 15 do 19 let utrpělo různé druhy zranění a psychických potíží. „Vzniklo tím u nich riziko těžké újmy na zdraví a jenom díky shodě příznivých okolností k takové újmě nedošlo,“ uvedla mluvčí.

„Jednatel firmy způsobil obecné ohrožení tím, že vydal lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví a porušením důležité zákonné povinnosti způsobil těžkou újmu na zdraví. Stejně se provinila také firma jako právnická osoba,“ uvedla mluvčí. Firma může dostat pokutu, hrozí jí zákaz činnosti. Hudební klub ve Slušovicích dále funguje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme