Alkohol, tuk a polykání ryb. Belgický soud potrestal 18 studentů za smrt mladíka při přijímacím rituálu

Belgický soud v pátek potrestal 18 vysokoškolských studentů za smrt mladíka při drastickém přijímacím rituálu do univerzitního spolku. Dvacetiletý student zemřel v prosinci 2018 kvůli otoku mozku, když musel vypít velké množství alkoholu, rybího tuku a dlouho stát polonahý venku ve studené vodě. Členové spolku mají odvést až 300 hodin veřejně prospěšných prací a zaplatit pokuty, prokuratura pro ně požadovala až tři roky vězení, píše agentura AFP.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlíňané se zmrzlinou obsahující alkohol. SchleckDruff, vyrábí zmrzlinu s čerstvým ovocem a alkoholem a prodává ji na velkých akcích a festivalech.

Dvacetiletý student zemřel v prosinci 2018 kvůli otoku mozku, když musel vypít velké množství alkoholu a rybího tuku (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Soud v Antverpách dospěl k závěru, že vina studentů se neprokázala u trestných činů podání škodlivé látky s následkem smrti a neposkytnutí pomoci. Podle něj mladí lidé nejspíš nevěděli, že po požití velkého množství rybího tuku se může hladina sodíku v krvi zvýšit natolik, že hrozí otok mozku.

Právě kvůli němu čerstvý student techniky v Lovani Sanda Dia zemřel. Podle mluvčí soudu Els De Brauwerové obžalovaní poskytli mladíkovi pomoc ihned poté, co zjistili, že je ve vážném stavu a odvezli ho do nemocnice.

Posílit práva poškozeného v trestním řízení? Kde je msta, vzniká další zlo, varuje Vlk z Unie obhájců

Číst článek

Studenti ze spolku Reuzegom byli odsouzeni za ublížení na zdraví s následkem smrti. „Byli u toho všichni. Nikdo z nich to nezastavil. Nikdo to nezpochybnil,“ uvedla De Brauwerová.

Případ vyvolal v Belgii obrovský rozruch, protože se veřejnost poprvé dozvěděla, jak reálně vypadá praxe ve spolku na prestižní univerzitě.

Během několikadenního rituálu museli aspirující členové vypít obrovské množství alkoholu – několik piv a celou láhev ginu, následovala konzumace půl litru rybího tuku, spolknutí živé akvarijní rybičky a ponoření do jámy plné vody.

Dia byl vzhledem k tomu, že se rituál odehrával v prosinci, těžce podchlazený: v nemocnici mu naměřili teplotu 28,7 stupně, byl převezen na jednotku intenzivní péče a později zemřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme