Legie Svoboda Rusku zveřejnila video údajně z vpádu do Belgorodské oblasti

foto Bojovníci jedné ze skupin, které se hlásí k dřívějšímu útoku v ruské Belgorodské oblasti, před tiskovou konferencí. 24. května 2023.

Moskva - Ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku, která se přihlásila k pondělnímu nájezdu na ruskou Belgorodskou oblast, zveřejnila sestříhané video, které podle ní ukazuje jakési shrnutí jejího útoku. Je na něm vidět mimo jiné ničení ruské armádní techniky, přestřelky, výbuchy a pohyby obrněnců v blízkosti venkovských domů. Výpad na ruské území u hranic s Ukrajinou připisuje Moskva sabotážním skupinám z Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že za nimi stojí skupiny Rusů, které bojují na straně ukrajinské armády.

"Vojáci ruských ozbrojených sil, kteří měli početní převahu a jednali ve známém prostředí, se panicky schovávali v zahradách a za ploty. Na videu jsou záběry úkrytů motostřelecké roty v opuštěných domech místních obyvatel," uvedla skupina v komentáři ke zveřejněnému videu. "Je tu také zničená a poškozená technika, která už nebude schopná jet po ruských silnicích a ničit ukrajinská města," napsala rovněž milice. Pravost záběrů není možné ověřit.

Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, ke vpádu se později přihlásily skupiny Legie Svoboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovolnický sbor (RDK), kde působí ruští občané bojující na straně Ukrajiny. V úterý pak podle listu Financial Times představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Čerňak připustil určitou formu spolupráce s oběma skupinami. Velitel RDK Denis Nikitin novinářům řekl, že Kyjev skupinu podporuje informacemi, palivem, jídlem a léky.

Legie Svoboda Rusku (LSR) je organizace, která bojuje po boku ukrajinských vojáků proti ruským silám. LSR používá bílo-modro-bílou vlajku, kterou část ruské opozice považuje za vlajku "svobodného Ruska".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď