Jalonen tuší, že národní tým mohl hrát lépe. Hadamczik žádá vysvětlení

Po čtvrtečním konci ve čtvrtfinále v pátek přistáli v Praze svěřenci kouče Kariho Jalonena. Ten v rozhovoru přiznal, že jeho tým mohl mít na víc než na konečné osmé místo, což je nejhorší umístění českého týmu na MS v historii. Nyní se podle všeho může Jalonen začít strachovat o pozici, jelikož se už šéf českého hokeje Alois Hadamczik nechal slyšet, že bude po něm žádat vysvětlení neúspěchu. A není sám, kdo je po tomto turnaji rozčarován. Ozval se totiž také věčný kritik poměrů v českém hokeji a zároveň majitel Pardubic Petr Dědek. 

Finský odborník v českých službách po příletu do Prahy přiznal, že v noci po čtvrtfinále se mu rozhodně nespalo nejlépe. "Nespalo se mi dobře. Přemýšlel jsem dokola o tom, co se stalo a co se dalo třeba udělat jinak. Ještě to ale zabere nějaký čas, abych to celé naplno zpracoval a udělal si analýzu," prozradil konkrétně Jalonen a pokračoval: "Mistrovství světa je proces, v němž se musíte neustále zlepšovat. Vaše forma musí jít pořád nahoru směrem k utkání číslo osm ve čtvrtfinále. Vloni se to povedlo, letos ne. Věřím, že tým měl na to, aby hrál líp." 

Nejen podle něj jsou těmi největšími důvody letošního českého neúspěchu především zranění, která se s týmem táhla od samého začátku turnaje. Nejvíce pak tým zasáhl předčasný konec útočníků Filipa Chytila a Lukáše Sedláka. "Utkáním s Lotyšskem se náš progres zastavil. Hledali jsme správné složení útoků a jako tým jsme už společně nedokázali růst a posouvat se. Odešli nám kluci, od kterých se čekaly góly. Za celý turnaj se nám trefilo jen pět útočníků. A to je strašně málo. Potřebovali jsme, aby ten příspěvek byl větší," řekl Jalonen. 

Vrátil se také k hojně diskutované pozici gólmanů a k tomu, že trenéři neurčili během turnaje jasnou jedničku. "Všichni tři naši gólmani se mi líbili, pokaždé nám dali šanci vyhrát. V noci jsem ale přemýšlel, jestli jsme neudělali chybu s rozdělením rolí. Jestli jsme opravdu neměli říct, kdo bude jednička, dvojka a trojka. Nevím, vážně nevím. Všichni tři ale zachytali dobře," uvedl Jalonen, jenž je vzhledem ke svým zkušenostem zvyklý na tlak ze strany veřejnosti. "V tomto byznysu je na vás tlak vždycky. Od vás novinářů, od fanoušků... Jako trenér v tomhle musíte umět žít, je to pro mě naprosto normální. Dělám tuhle práci celý život a vždycky jsem byl pod tlakem." 

K neúspěchu se po příletu vyjádřil i generální manažer reprezentace Martin Havlát. "Za tím neúspěchem stojíme všichni. Všichni jsme ten tým skládali. Myslím, že každý si dělal v hlavě sám pro sebe nějakou analýzu. Těch příčin neúspěchu je podle mě víc, ale nechám si je pro sebe," řekl pouze a o duelu s Američany řekl následující: "S Američany jsme udělali tři chyby a po těch padly tři góly. Jinak si myslím, že těch velkých šancí jsme měli více než oni, když se budeme bavit konkrétně jen o tom čtvrtfinále. Tím, jak jsme hráli, jsme si však nedali šanci ten zápas vyhrát." 

Hadamczik: MS se nepovedlo a budu žádat vysvětlení 

Prakticky ihned po skončení českého mužstva na turnaji hodnotil vystoupení českých reprezentantů na svém twitterovém účtu značně rozezlený Alois Hadamczik: „Mistrovství světa se nepovedlo. Výkonný výbor bude žádat trenéra o vysvětlení, proč chyběla kreativita, odvaha, vůle a bojovnost. Na základě toho výkonný výbor zaujme stanovisko," napsal tam konkrétně prezident Českého svazu ledního hokeje a dodal: „Máme před sebou velkou zodpovědnost – domácí mistrovství, kde se musí změnit náš styl hry." 

Šéf českého hokeje Hadamczik tak připomněl, že příští rok se koná světový šampionát v Praze a Ostravě a rád by, aby tam Češi předvedli daleko lepší hokej. Připomeňme ještě, že Kari Jalonen má smlouvu s Českým svazem ledního hokeje uzavřenou až do června 2024. 

Svým tweetem tak Hadamczik navázal na předešlou kritiku majitele hokejových Pardubic Petra Dědka. Ten měl jasno, co stálo za českým neúspěchem. „Polovina hráčů neměla v reprezentaci na MS co dělat. Mám informace i od některých hráčů, kteří byli na mistrovství. Jak s nimi trenéři mluvili, jaké tam panovaly zmatky... To je přeci o koučování, jak trenér dokáže hráče nastavit, aby to fungovalo," uvedl mimo jiné pro server sport.cz a dodal: „Za tým, nominaci a výsledky je vždycky někdo zodpovědný. A při současném modelu je to trenér, resp. celý trenérský štáb. Konečný výsledek na mistrovství světa je neuspokojivý. Je to přímo ostuda!" 

Sám Jalonen po příletu nevěděl, co přesně Hadamczik na Twitter napsal, proto nechtěl jeho slova komentovat. Rád by s ním promluvil osobně. "Musím s ním mluvit osobně. Tohle jeho vyjádření jsem zatím nečetl, takže k tomu nechci nic říkat. Sám je v tomhle oboru spoustu let a dobře ví, jak to chodí. Určitě se s ním ale chci potkat a promluvit si," nechal se slyšet konkrétně a zakončil: "Nic dalšího ohledně toho nechci komentovat, o své situaci se nechci bavit." 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Kari Jalonen (hokejový trenér) Alois Hadamczik Hokej MS

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy