F1: Monackou deštivou "ruletu" vyhrál Verstappen před Alonsem a Oconem

Max Verstappen si po náročném závodě v dešti připsal cenné vítězství Velké ceny Monaka, což mu poskytlo náskok 39 bodů v celkovém hodnocení mistrovství světa. Fernando Alonso skončil na druhém místě s monopostem Aston Martin a cenného ódiového umístění si cení i Esteban Ocon, který získal třetí pozici pro Alpine. Lewis Hamilton a George Russell obsadili čtvrté a páté místo pro tým Mercedes.

Pilot týmu Red Bull předvedl suverénní výkon, když se vypořádal s náročnými podmínkami v dešti a nepustil před sebe Fernanda Alonsa, aby zvítězil na Velké ceně Monaka. Je nutno podotknout, že tým Aston Martin patrně nesáhl ke správné strategii, čehož může litovat.

Verstappen, který v dramatické kvalifikaci porazil Alonsa v posledních sekundách, začal nedělní závod sebejistě a udržoval si vedení, čímž si vytvořil pohodlný náskok před soupeřem z Aston Martinu.

Ve zbývající třetině závodu začalo prudce pršet, což vytvořilo neočekávané situace a zamíchalo to týmovými strategiemi. Bylo patrné, že některé týmy z této situace chtěly vytěžit použitím pneumatik do mokra, což se nakonec ukázalo jako špatná volba. Nicméně Max Verstappen si s klidem poradil s mokrou tratí a předvedl své vynikající dovednosti až na jeden dotek se svodidly. V tu chvíli se celému týmu tajil dech.  Postupně si vytvořil impozantní náskok před ostatními jezdci a ten si udržel až do cíle.

Fernando Alonso si připsal páté umístění na stupních vítězů v posledních šesti závodech pro  Aston Martin, zatímco Esteban Ocon dokázal plně využít svůj vynikající výkon v kvalifikaci a uhájit třetí místo pro tým Alpine.

Red Bull si díky vítězství v Monaku prodloužil svou nepřetržitou sérii vítězství od začátku sezóny již na šest závodů, čímž Max Verstappen předčil Sebastiana Vettela a stal se historicky nejúspěšnějším jezdcem tohoto týmu s celkem 39 triumfy.

Max Verstappen míří k zisku třetího mistrovského titulu v řadě. Před svým rivalem na druhé pozici drží solidní náskok 39 bodů. Tím je jeho týmový kolega Sergio Perez, který kvůli nehodě v kvalifikaci startoval z posledního místa na startovním roštu.

Lewis Hamilton využil včasného přechodu na středně tvrdé pneumatiky ihned poté, co začalo pršet a dokázal se probojovat na čtvrté místo. Jeho týmový kolega George Russell se po pětisekundové penalizaci umístil za ním, ačkoli Mercedes předvedl solidní výkon s významnými vylepšeními svého vozu W14 ve svém prvním závodě.

Charles Leclerc se na svém domácím okruhu s monopostem Ferrari umístil na šestém místě, zatímco Pierre Gasly podpořil snahu Estebana Ocona o sedmé místo a pomohl týmu Alpine posunout se na špičku středního pole v hodnocení konstruktérů.

Carlos Sainz zaplatil cenu za smyk na mokru, které ho srazilo ze čtvrté pozice a nakonec skončil až osmý. Duo jezdců McLarenu Lando Norris a Oscar Piastri odjeli solidní závody a obsadili devátou a desátou příčku.

Náskok týmu Red Bull v hodnocení konstruktérů se před nadcházejícím víkendem Velké ceny Španělska v Barceloně navýšil na 129 bodů.

Výsledky závodu GP Monaka

1) Max Verstappen, Red Bull
2) Fernando Alonso, Aston Martin
3) Esteban Ocon, Alpine
4) Lewis Hamilton, Mercedes
5) George Russell, Mercedes
6) Charles Leclerc, Ferrari
7) Pierre Gasly, Alpine
8) Carlos Sainz, Ferrari
9) Lando Norris, McLaren
10) Oscar Piastri, McLaren

Související

Max Verstappen v Bahrajnu, 2023

Formule 1 v Rakousku: Verstappen vyhral sprint a postěžoval si na kolegu Pereze

Max Verstappen v první řadě vedle svého týmového kolegy u Red Bullu představoval očekávaný souboj o vedení v týmu. Situace se však velmi rychle vyhrotila a hrozilo, že to celé skončí negativně. Nicméně, nakonec se situace uklidnila a Verstappen suverénně projel okruhem Red Bull Ringu bez větších potíží.

Více souvisejících

Formule 1 Monako Max Verstappen (F1)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy