Druhý nejsilnější hasič světa je z Liberce. Pogratuloval mu i Arnold Schwarzenegger

Jan Pipiš z Liberce jezdí k požárům a nehodám, ale ve volném čase zvedá nad hlavu stovky kilogramů. V nejprestižnějším světovém klání o nejsilnějšího hasiče získal stříbro a gratuloval mu i sám Arnold Schwarzenegger. Ten soutěž sám založil, protože si práce hasičů velmi váží.

Akční hrdina mnohých generací Arnold Schwarzenegger sledoval v první řadě, jak se liberecký hasič Jan Pipiš popasuje s úkolem zvednout co nejrychleji čtyři těžké požární hydranty. Právě to je jednou z disciplín finálového klání o nejsilnějšího hasiče světa. Idol všech siláků nebyl v sále náhodou. Klání v Kalifornii sám organizuje a propůjčil mu i své jméno. „Zbožňuju je. Já jsem akční hrdiny hrál, oni jsou skuteční akční hrdinové!“ netají se obdivem slavný herec.

A uznání je vzájemné. V pořadu Prima Česko Jan Pipiš vzpomínal na setkání s Arnoldem. „Vyhlašuje vítěze, schází se se závodníky, takže jsme s ním a jeho týmem byli na snídani. Předával nám pamětní medaile, gratuloval nám.“

Pipiš nakonec od nejslavnějšího akčního hrdiny dostal stříbrnou medaili pro druhého nejsilnějšího hasiče na světě v kategorii do 105 kilogramů. Poměřování sil za velkou louží ale předcházela tvrdá práce v tělocvičně, v níž čtyřikrát týdně absolvoval čtyřhodinové tréninky s kamarády. „Když je člověk v závěru přípravy a potřebuje jet tréninky na krev, je vždycky dobré mít někoho, kdo toho člověka vyhecuje, podpoří,“ říká Pipišův sparring partner Štěpán Bystřinec.

Věčně hladový hrdina

A k tomu všemu Pipiš samozřejmě dál pracuje jako hasič, což je samo o sobě namáhavé. Prozrazuje na sebe, že občas není příjemný parťák. „U mě je obrovský problém, že mám hned hlad. Jak dvě hodiny nejím, tak jsem nepříjemný a vím to o sobě. Přes noc spím a je to nejtěžších šest, sedm hodin bez jídla, co znám,“ přiznává druhý nejsilnější hasič světa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět pořád čeká na objevení. Česko je ale nejlepší, říká cestovatel Vaňourek

Disciplíny v soutěži o nejsilnějšího hasiče jsou inspirované hasičskou praxí, třeba nošením břemen. „Musel jsem zvednout dva kufry, každý měl 110 kilo. Popoběhl jsem s nimi deset dvanáct metrů, znovu je položil na zem, pak jsem je čtyřikrát zvedl, otočil se, běžel s nimi zpátky a znovu čtyřikrát zvedl. Nejrychlejší samozřejmě vyhrává,“ popisuje Pipiš jednu z nejnáročnějších disciplín.

Příště chce být první

Nejde o první prestižní hasičskou soutěž, ve které dokázal uspět. Už dříve se jako jeden z mála Čechů dostal do takzvaného Lvího klubu nejrychlejších hasičů světa v klání Firefighter Combat Challenge. Teď chce být ten nejsilnější: „Věděl jsem, že když do toho dám všechno, nemůžu sám před sebou prohrát. A protože se mi podařilo být druhý, jsem se sebou maximálně spokojený. A vím, že na toho, co mě porazil, jsem letos určitě neměl. Což neznamená, že příští rok to bude stejné, protože já se tam chci vrátit.“

Tagy: