Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 

Německým fantomem finálového klání byl Peterka, který už v osmé minutě ukázal, že se kolem něj bude z německého pohledu v tomto zápase všechno točit. Když byl zkrátka na ledě, vždy nadělal kanadské defenzivě obrovské potíže. A bylo tomu tak právě i po osmi minutách hry, kdy svou tvrdou střelou po přihrávce na útočnou modrou a najetí do útočného pásma otevřel skóre.  

Pokračovalo se tak v trendu zápasů o medaile tohoto MS, kdy favorit dotahoval outsidery. Tři minuty na to naštěstí pro Kanadu gólově zareagoval Blaise a když ve 34. minutě vrátil Němcům vedení Fischbuch, opět to Kanaďanům netrvalo dlouho a tentokrát za čtyři minuty srovnal na 2:2 Crouse. 

Na třetí kanadskou branku, kterou šli favorité poprvé v zápase do vedení, přičemž se tak stalo ve 45. minutě zásluhou druhé přesné trefy Blaise v utkání, už ale Němci odpovědět nedokázali, přestože se o to snažili. Při jedné takové snaze chyboval v útočném pásmu při pokusu vystřelit Noebels a hned z následného protiútoku a přečíslení tři na jednoho vše úspěšně zakončil neskutečně přesnou střelou mezi betony kapitán Toffoli. 

Poprvé tak někdo v zápase šel do dvoubrankového vedení a právě to rozhodlo. Němci už nenacházeli dost sil na zdramatizování zápasu, přestože se snažili při hře bez gólmana, ale právě při ní po jednom zaváhání na útočné modré čáře se kotouč dostal až k Laughtonovi a ten už měl snadou práci dopravit hrací předmět do odkryté klece, 5:2. 

Na německé straně sice po závěrečné siréně zavládl smutek, ale pro naše západní sousedy se i tak jedná o úspěch, jelikož je to jednak jejich první medaile v novodobé éře MS (počínaje rokem 1992) a jednak je to pro první medaile z MS od roku 1953. To kanadská sbírka titulů se rozrostla o osmadvacátý. 

Mistrovství světa v hokeji v Tampere – finále (28.5.2023):

Kanada – Německo 5:2 (1:1, 1:1, 3:0) 
Branky a nahrávky: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (J. Quinn, Crouse) – 8. Peterka (Seider, M. Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider). Rozhodčí: Björk (Švéd.), MacFarlane – Briganti (oba USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 10 470 

Kanada: Montembeault – Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph – Fantilli, Glass, Lucic – J. Quinn, Laughton, Crouse – Blais, Krebs, Neighbours – Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny 

Německo: Niederberger – M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner – Peterka, Kahun, Tiffels – Soramies, Sturm, Ehl – Noebels, Kastner, Fischbuch – Tuomie, Stachowiak, Schütz. Trenér: Kreis 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy