V Kroměříži byla po šesti letech opět udělena Zlatá Dětská Porta

Čtyřicet čtyři zpěváků a hudebních uskupení, což znamená více než 180 vystupujících, dvě pódia, pětičlenná porota a téměř dvanáctihodinový program. Tak by se dal v číslech shrnout 32. ročník Republikového finále Dětské Porty, který se v sobotu uskutečnil na nádvoří Starého pivovaru v Kroměříži.

Nechybělo mnoho a letošní ročník by se mohl konat jinde než v Kroměříži. "Po pátém ročníku jsme ji chtěli poslat zase do jiného města, ale kroměřížský radní Jiří Kašík nás přesvědčil, aby zůstala zde,“ řekla v úvodu sobotního soutěžního dne předsedkyně Pionýra a členka pořadatelského štábu Dětské Porty Darina Zdráhalová. Radní Jiří Kašík poté vysvětlil, proč si přál, aby tato akce zůstala ve Zlínském kraji. „Kroměříži se přezdívá Hanácké Athény, což je symbol dvou oblastí – jednak je to něco starobylého a historického, ale zároveň byly Athény synonymem vzdělanosti a kultury. A já se snažím přetáhnout Kroměříž od stáří a historie ke vzdělanosti a kultuře,“ řekl Kašík. Dětské Portě dal záštitu i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který přiznal, že ačkoli nehraje na žádný hudební nástroj, má rád hudbu všech žánrů, a na Dětské Portě je poprvé. "Líbí se mi, že tu jsou dvě stage, je to dynamické. Diváci mají kontakt s umělcem a zároveň umělec dostává napřímo zpětnou vazbu, což je super,“ řekl hejtman R. Holiš. Diváci, kteří seděli mezi oběma pódii, mohli dění sledovat pohodlně na otočných židlích.

Pak už přišli na řadu soutěžící, kteří se v průběhu celého dne opět střídali na dvou pódiích. Jde o muzikanty, kteří na republikové finále přijeli z 11 oblastních kol. Dětskou Portu letos moderovaly dvě zpěvačky – Jana Štěpánová a Jana Rychterová. Zkušenosti už spolu mají, byly to právě ony dvě, kdo před třemi lety moderovaly netradiční on-line ročník Dětské Porty. Před vyhlášením výsledků dámy společně vystoupily na společném koncertu.

Vitrážové kytarky, které také pro letošní ročník vyrobil kroměřížský umělec Milan Šanda, byly předány v samotném závěru večera. Oceněni byli například Vít Kotora z Plzně, hudební skupiny UBA či Sananaj či táborová skupina Kamarádi z Holešova. Pro dvě ceny si na pódium přišel Samuel Rychtár, který postoupil z oblastního kola v Brně. Uspěl totiž i se svou autorskou písní Dejavu. Absolutním vítězem letošního ročníku se stal Jan Novorka z Tábora, jenž uspěl nejen v sólové kategorii, ale také v kategorii JP se svou mladší sestrou Antonií. Porota, v níž usedli například hudebník Jan Kamír, bývalá vítězka Dětské Porty Irena Petříková či Miloš Keller z Country rádia, se letos po šesti letech rozhodla udělit Zlatou Dětskou Portu. A jejím novým držitelem se stal právě jedenáctiletý Jan Novorka. "Honza se soutěže účastní už počtvrté a zvítězil ve všech ročnících kromě jednoho, kdy byl druhý. Letos se mu navíc podařilo zvítězit ve dvou kategoriích, je u něj vidět pokrok, a právě proto mu Zlatou Portu dáváme,“ vysvětlil předseda poroty Miloš Keller. To ovšem není všechno, Jan Novorka získal ještě ocenění za kytarový projev, a navíc s Antonií dostali pozvánku na Portu do Řevnic. "Nečekal jsem, že se takhle malí můžeme dostat na dospěláckou Portu. Je to pro nás čest,“ řekl po vyhlášení Honza, který už loni dělal předskokana folkaři Víťovi Troníčkovi.

Potřetí byla součástí Dětské Porty i soutěž Tleskáme soupeřům. "Každý účastník soutěže mohl dát hlas soutěžícímu, který mu byl v průběhu celého finále svým jednáním, vystupováním, projevem i chováním nejvíce sympatický – bez ohledu na hudební úroveň jeho vystoupení,“ vysvětluje šéf organizačního štábu František Čálek. Háčkovanou, ručně vyráběnou figurku tleskajícího trampa si odnesl Ondřej Jakubík, který publikum bavil svou bezprostředností i vlastními texty písniček. "Vůbec jsem to nečekal – je to obrovské překvapení. Je to pro mě asi nejdůležitější cena. Potvrzení, že to bavilo lidi, protože to je to, co mám nejraději,“ popsal mladý písničkář z Oder na Ostravsku, jenž už pravidelně koncertuje sám nebo s písničkářem Michalem Horákem.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-hudba-zábava-Dětská Porta-Pionýr

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.