Portugalská vydavatelská asociace (API) se obrátila otevřeným dopisem na vládu ČR s žádostí o přehodnocení záměru zvýšit DPH pro noviny

Portugalská asociace vydavatelů novin (API – Associacao Portuguesa de Imprensa) se vydala ve stopách ostatních evropských a světových asociací. Ve svém otevřeném dopise považuje návrh vlády ČR z celé řady důvodů za zavádějící a v rozporu se současným trendem a vývojem ve ostatních členských státech Evropské unie.

Portugalská vláda pomáhá vydavatelům tiskových publikací v době, kdy tito čelí více než dvojnásobnému nárůstu cen tiskového papíru a dalšímu růstu výrobních nákladů a dalších cen vstupů. V době, kdy jsou dezinformace obrovským problémem, kterému demokracie čelí, jsou tiskové publikace tím, co by mohlo hrát důležitou roli v boji proti nim.

"Proto se ptáme, zda by měla přijímat Česká republika tyto nové zvýšené sazby DPH, když vidíme, že v celé EU členské státy uplatňují 0 % nebo 5 % sazby DPH na tiskové publikace, aby udržely tento demokratický pilíř při životě? My si to tedy nemyslíme.“ uvedl předseda představenstva API pan João Palmeiro.

Unie vydavatelů je profesní asociace vydavatelů tiskových publikací v České republice. Aktuálně zastupuje 43 členů vydávajících více než 420 tištěných titulů a více než 200 webových titulů. Členové zaměstnávají přes 5000 pracovníků v redakcích, tiskárnách a v distribuci periodického tisku. Tištěné tituly mají zásah 83 % populace České republiky ve věku 12 až 79 let a představují více než 89 % celkového objemu hrubých inzertních příjmů vydavatelů. V oblasti online publikování profesionálně vytvářeného obsahu představují weby členů převážnou většinu obsahu vytvářeného v České republice. Profesní asociace je členem evropských vydavatelských asociací EMMA - ENPA a světových vydavatelských asociací WAN IFRA a FIPP.

ikona Portugalská asociace vydavatelů novin - otevřený dopis

Kontakt:

Unie vydavatelů, Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8,

e-mail: unie@unievydavatelu.cz

www.unievydavatelu.cz

ČTK ke zprávě vydává přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-Portugalsko-média-daně-vláda-noviny-Unie vydavatelů

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.