Řada lidí nezřízeně chlastá a vláda zdaní vodu místo vína. Kubek ostře zkritizoval Válka

Milan Kubek v Partii na CNN Prima NEWS

Vláda zvyšuje daň na vodu a na léky, ale nehne s daní na víno? To mi rozum nebere. Těmito slovy zkritizoval část změn vycházejících z vládního konsolidačního balíčku prezident České lékařské komory Milan Kubek v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS. Podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála se na zdraví Čechů mohou propsat i nevhodně nastavené termíny odchodů do důchodu.

„Musíme motivovat lidi, aby pili méně, to stejné u cigaret. Zvýšení daní na škodlivé látky snižuje jejich spotřebu,“ uvedl Kubek, a odmítl tak názor ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že neexistuje souvislost mezi daní na alkohol a zdravím občanů. Důvod pro navýšení zmíněných sazeb vidí především ve skutečnosti, že Češi mají v porovnání se zbytkem Evropy větší spotřebu těchto neřestí. „Lze o nás říct, že jsme země, která má obrovské problémy s alkoholismem. Řada lidí prostě nezřízeně chlastá. A jsme nejspíš jediná země na světě, kde máte v restauraci levnější alkoholické nápoje než nealkoholické,“ povzdechl si.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr Válek nedával při studiu pozor, rýpnul si Nešpor. Naštval ho výrok o alkoholu a daních

Dostál zase vyjádřil obavy z kategorizace jednotlivých povolání a možných zdravotních následků kvůli různým termínům odchodů do důchodů na základě vykonávané práce. „I v rámci jednoho typu práce se budou výrazně lišit náročnosti. Pokud bychom lidi nutili, aby vykonávali náročnou práci i ve vysokém věku, může se to negativně odrazit v nemocnosti a také v tom, že zdravotnický systém zatížíme větší částkou, než jakou z těchto opatření vůbec získáme,“ upozornil.

Kubek k tomu dodal, že zvláště lékaři musí odpracovat velké množství přesčasů. „Několik let pro ně prosazujeme výsluhovou rentu, jako mají třeba policisté nebo hasiči, aby měli za tyto přesčasy peníze navíc,“ připomněl.

Válek podle odborníků zaspal problém s léky

Odborníci hovořili také o nedostatku léků. Z toho Dostál obvinil šéfa resortu zdravotnictví Válka. „Pan ministr si bohužel neporadil s lékovou krizí, o které se vědělo již od léta. Část problému je ryze administrativní, část je globální, ale i na této úrovni bych očekával nějaké kroky, které pan ministr dosud neučinil,“ sdělil v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS.

Kubek zhodnotil působení Válka jako horší než to jeho předchůdce Adama Vojtěcha (za ANO). A to i přes to, že ho nepovažoval za dobrého ministra.

Dále prezident České lékařské komory konstatoval, že lékaři vzhledem k nedostačující situaci s léky nemohou předepisovat svým pacientům optimální medikaci. „Občané platí zdravotní pojištění a problémy na trhu je vůbec nezajímají. Od toho máme vládu a ministerstvo zdravotnictví. Činnost či nečinnost pana ministra Válka je strašně chaotická a nepůsobí příliš důvěryhodně, když nám už několik měsíců říká, že se za měsíc situace zlepší, a za měsíc to slibuje znovu,“ nechal se slyšet.

Milan Kubek a Ondřej Dostál v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS okomentovali také aktuální cenu léků či jejich dovoz. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: