WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí
Článek WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum

David Jiránek

David Jiránek

29. 5. 2023 18:50

Rychlý internet, ale levná krabička s WiFi od poskytovatele. To je realita řady českých domácností, kde maximální rychlost připojení využijete jen s pomocí kabelu. Investice do kvalitního routeru se často přehlíží, ačkoliv vám odemkne řadu možností, zvýší zabezpečení, pokrytí domácnosti a zlepší přehled nad lokální sítí.

Reklama

Router představuje ústřední bod, skrze který se připojují zařízení z domácnosti k internetu. Je tedy logické, že tento klíčový uzel přenášející i gigabyty dat denně není radno podceňovat. Správný router by měl být nejen rychlý, ale i zabezpečený a plný chytrých funkcí a nejnovějších standardů. To platí například o RadiX AXE6600 od MSI s podporou WiFi 6E.

MSI se zaměřuje spíše na herní vybavení, ačkoliv v portfoliu výrobce nechybí ani stroje pro byznys. RadiX AXE6600 lze popsat jako herní router už díky svému designu a nastavitelnému RGB podsvícení, nicméně jeho funkce využije prakticky jakýkoliv náročnější uživatel.

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí

Středobodem routeru je čtyřjádrový procesor pohánějící interní systém a všechny chytré funkce. O bezdrátové připojení zařízení se stará 6 antén a standard WiFi 6E (802.11ax). Router vysílá na třech pásmech (2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz) a pomocí technologií OFDMA, MU-MIMO a 1024QAM dokáže vytáhnout rychlost až na kombinovaných 6600 Mb/s. V praxi na jednom zařízení samozřejmě takovou rychlost nedosáhnete a ani nevyužijete. Tato teoretická maximální rychlost spíše určuje, kolik dat lze bezdrátově přenášet v jeden moment. Ve výsledku tak můžete například na jednom zařízení stahovat z internetu s plnou rychlostí a na jiném přistupovat přes WiFi třeba k síťovému disku bez omezení.

Při reálném používání se rychlosti pohybují okolo 750 Mb/s, což je víc jak dvojnásobek lepších routerů, které zapůjčují poskytovatelé internetu. Jde ale i o zrychlení vůči standardním routerům, za což je odpovědný protokol WiFi 6E. Ten již naleznete v řadě novějších mobilů a notebooků z posledních let.

Když už je řeč o připojení, nechybí ani to drátové. MSI RadiX AXE6600 nabízí trojici gigabitových RJ-45 portů, které znáte pod označením ethernet. K tomu přidává dva trochu odlišné. Jeden z nich je opět gigabitový a může sloužit jako vstup, nebo výstup. Druhý má také dva režimy, avšak rychlost 2,5 Gb/s. Tato variabilita poskytuje několik způsobů využití.

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí

Rychlý 2,5 Gb/s port můžete využít jako přívod internetu, pokud se řadíte mezi šťastlivce, kteří mají opravdu rychlý internet. Nebo ho nastavit k připojení třeba síťového disku, kde lepší modely nabízejí 2,5 Gb/s přípojku. Tím pádem může disk komunikovat s několika zařízeními naráz s vyšší přístupovou rychlostí. Scénářů využití je samozřejmě více.

Další možností připojení je USB 3.0, díky kterému můžete z obyčejného externího disku vytvořit síťový a sdílet tak obsah napříč řadou zařízení bez nutnosti kupovat dedikovanou NASku.

Router umožňuje také vytvoření sítě pro návštěvníky. Těm následně nemusíte dávat vaše údaje od primární WiFi sítě. Hlavní pointou této funkce je ale zabezpečení. Síť pro cizí uživatele můžete oddělit od lokální sítě a odepřít přístup například k sdílenému úložišti. Nechybí ani možnost zcela oddělit jednotlivé uživatele. Nastavit lze také více SSID v rámci frekvence.

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí

Celkové zabezpečení zajišťuje pokročilý firewall, kde lze například filtrovat jednotlivé adresy nebo kontrolovat přístup do sítě.

Už jsme nakousli, že router pohání čtyřjádrový procesor. K čemu je takový výkon nutný? Uvnitř RadiX AXE6600 nalezneme řadu chytrých funkcí i umělou inteligenci. Ta umí optimalizovat průchod dat a zajistit minimální odezvu a maximální rychlost. V praxi to znamená, že se nemusíte otravovat s manuálním přepínáním routeru do řady režimů, ačkoliv i taková možnost tu je. Router je odladěn přímo na hraní her, streamování a videohovory. Tyto datové toky router upřednostňuje, aby se vám nesekal obraz při videokonferenci nebo nerostla odezva při hraní.

Router je vybaven také RGB podsvícením Mystic Light, které si lze nastavovat v rámci MSI Center. Barvami svítí nejen jednotlivé antény, ale i logo routeru. Uživatel si může navolit různé barvy a efekty podle svých představ. Jde také o jednoduchou indikaci stavu routeru.

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí

V herním centru, které je k dispozici v přehledné administraci routeru, nechybí přesměrování portů nebo stále oblíbenější VPN služba. Váš router tak může sloužit jako OpenVPN server, což přináší řadu dalších možností. Například připojení se do lokální sítě z jakéhokoliv místa na světě. Můžete například jet na dovolenou do Asie a přes VPN se připojit domů a sledovat seriály, které jsou lokálně omezené. VPN umožňuje také posílení bezpečnosti a celkově jde o velmi užitečnou službu zabudovanou přímo do routeru. Žádné předplatné na vás nečeká.

WiFi na plné obrátky, MSI RadiX AXE6600 dostane z vašeho připojení maximum
i Zdroj: Externí

Router lze ovládat přes kompletně české webové rozhraní, desktopovou aplikaci i skrze mobilní aplikaci. Nastavení je otázka několika minut a následně si můžete užívat vysokých rychlostí, nízké odezvy a skvělého pokrytí. V elegantním balení naleznete vše potřebné včetně napájení s vyměnitelnou koncovkou a internetový kabel. Žádné montování antén na vás nečeká.

MSI RadiX AXE6600 se prodává aktuálně v akci za 5 690 korun. Zvýhodněná cena a kombinace nadstandardní výbavy, řady funkcí a vysoké rychlosti znamená, že rozhodně své investice nebudete litovat. MSI nabízí také levnější model RadiX AX6600, který ovšem nenabízí nový standard WiFi 6E. Pro méně náročné uživatele ale vystačí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama