• Načítám...
>

Architektonická soutěž změní Vítězné náměstí

  • 30. května 2023,
  • 1:11,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Vítězné náměstí v městské části Praha 6 se v následujících letech výrazně promění. V místě, kde se běžně konají například farmářské trhy, má vzniknout série budov, které poslouží k bytovému, kancelářskému nebo třeba akademickému využití. V současné době probíhá mezinárodní architektonická soutěž, ze které vzešlo celkem pět návrhů, o které budou debatovat odborníci i veřejnost. Pětice návrhů je nyní vystavena v rámci venkovní výstavy na Vítězném náměstí, nedaleko míst, kde se konají tradiční farmářské trhy. Vítěz pak bude znám v průběhu září letošního roku.

Reklama

Vítězné náměstí v Praze 6 čekají v příštích letech výrazné změny. V rámci dostavby takzvaného 4. kvadrantu Vítězného náměstí už byla dokonce uspořádána mezinárodní architektonická soutěž, ze které vzešla pětice soutěžních návrhů, které jsou nyní vystaveny na Vítězném náměstí. Tam, kde se konají farmářské trhy.

„Do 11. 6. se k ní můžou všichni vyjádřit, všechny ty poznámky budou přeloženy a mezinárodní porota, která bude příští měsíc vybírat vítěze, je všechny dostane. Stojí za to sem přijít, podívat se a ty návrhy okomentovat. Vyhlášení bude potom po prázdninách,“ říká náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN).

K plánovanému developerskému projektu se samozřejmě mohli vyjádřit i občané městské části Praha 6 a jejich reakce byla poněkud překvapivá. Místo toho, aby kritizovali zástavbu zelené plochy, tak naopak uvítali další rozvoj městské části.

„Zachování zeleně jako takové prosazovalo úplné minimum osob, s tím, že velká část osob spíše směřovala k tomu, aby řekla, kolik tady chce občanské vybavenosti, kolik tady chce kultury, kolik tady chce kancelářských prostor a tak dále. Za nás veřejnost Prahy 6 se chovala velice konstruktivně a poskytlo nám to velmi dobrý odrazový můstek do požadavků městské části Praha 6,“ vysvětluje starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

O tom, co definitivně v rámci 4. kvadrantu Vítězného náměstí vznikne, ještě úplně není jasno, ale předběžných plánů je v tuto chvíli hned několik.

„Měly by tady být kanceláře, bydlení, VŠCHT tady bude mít samostatnou budovu, Praha 6 tu chce mít kulturní hub, kulturní centrum, to znamená normálně fungující kus města s obchody, restauracemi, můžete zde bydlet, můžete zde pracovat,“ vyjmenovává Petr Palička, předseda představenstva Fourth Quadrant.

Plán je, že projekt by mohl vzniknout do deseti let. A co se týká samotných farmářských trhů, tak ani o ty občané Šestky nepřijdou. Přesunou se buď do jednoho z vnitrobloků, případně do ulice Technická, ve které má vzniknout pěší zóna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu