Rusové znovu poslali na Kyjev drony, útok trval tři hodiny

Kyjev podle starosty Vitalije Klyčka v noci na úterý čelil dalšímu masivnímu ruskému útoku, který si vyžádal nejméně jednu oběť a devět zraněných. Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována vysokopodlažní budova. Informovaly o tom agentury Reuters a Ukrinform, podle nichž útok trval téměř tři hodiny. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 z 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo ukrajinské letectvo.

Po nočním útoku ruských bezpilotních letounů na Kyjevskou oblast a hlavní město bylo zraněno nejméně třináct lidí a jedna žena zemřela, uvedla kyjevská policie na Telegramu. Oběť a devět zraněných pochází z Kyjeva, další čtyři lidé byli zraněni na jiných místech.

Na rozdíl od předchozího úderu, kdy Rusko použilo různé typy zbraní, tentokrát udeřilo na Ukrajinu výhradně bezpilotními letouny íránské výroby Šáhed, které útočí stylem kamikadze, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Útok byl podle ní masivní, vedený v několika vlnách, letecký poplach trval několik hodin.

Většinu dronů protivzdušná obrana sestřelila

Ukrajinské letectvo hlásilo zneškodnění většiny útočících bezpilotních letounů, úřady však informují o škodách v metropoli, které podle dostupných informací způsobily padající úlomky sestřelených zbraní.

V jednom případě trosky dronu způsobily požár vysokopodlažní obytné budovy, kterou proto úřady nařídily evakuovat. Na fotografiích z místa bylo vidět plameny, které šlehaly z nejvyšších pater budovy. Právě odsud je hlášena oběť, další lidé utrpěli zranění.

Trosky bezpilotních letounů v Kyjevě poškodily i další obytné domy nebo auta, uvedla BBC, podle níž v Kyjevské oblasti bylo zaznamenáno více než pět desítek hlášení o poškození domů, bytů, kanceláří, obchodů, garáží a automobilů.

Následky ruského útoku na Kyjev
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Ukrajinská metropole se už předchozí dvě noci stala terčem rozsáhlých útoků, při nichž na ni Rusko vyslalo desítky dronů a řízené střely. V pondělí podniklo další vzdušný úder během dopoledne. Úterní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku měsíce. Rusové zároveň útočili i na další ukrajinská města.

Ruské úřady v úterý mezitím informovaly o útoku bezpilotními letouny na Moskvu, nikdo podle nich nepřišel o život, některé domy jsou lehce poškozené.