PŘEHLEDNĚ: Volební revoluce v Česku. Podívejte se, co by se mohlo v příštích letech změnit

Volby v Česku by se mohly v příštích letech výrazně změnit. Hlasovat bychom mohli od roku 2026 chodit pouze v jeden den, snadnější má být možnost zažádat si o voličský průkaz a uvažuje se rovněž o zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Návrh, který v únoru schválila vláda, aktuálně dostávají na stůl poslanci a měli by o něm rozhodovat v rámci prvního čtení během probíhající schůze Poslanecké sněmovny. Skrze odpor opozice je však možné, že ke schválení jen tak nedojde. Podívejte se, jak by mohly v brzké době volby v Česku vypadat.

Volby v jeden den

Volby by se mohly od roku 2026 konat pouze v jeden den. Vnitro v novele upozorňuje, že Česko je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. Volební místnosti se nyní otevírají v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Podle nové úpravy by se chodilo hlasovat jen v pátek od 7:00 do 22:00. Celková doba hlasování by se tak reálně prodloužila o hodinu. Sčítání hlasů by tedy probíhalo pravděpodobně v noci, což by však mohlo být po patnáctihodinové směně náročné pro volební komisi, upozorňují někteří kritici návrhu.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda předvádí chaos skoro jako Babiš. Je úspěch, že se nerozložila, hodnotí politolog

Rozsáhlá diskuse se vede i nad výběrem pátku, drtivá většina Evropy totiž volí v neděli. Proto bude hnutí ANO ve Sněmovně prosazovat, aby se i u nás konaly volby právě v neděli, pokud by ke změně mělo dojít. Na mapě níže si můžete prohlédnout, v jaké dny se v jednotlivých evropských zemích k volebním urnám chodí.

Snadnější žádání o voličské průkazy

Jedním z témat letošních prezidentských voleb byly voličské průkazy, minimálně desítky občanů si stěžovaly, že jim nepřišly včas. To by se mohlo novou úpravou změnit. Dnes je nutné žádat o ně výlučně tam, kde má volič trvalý pobyt, a pokud se nemohou dostavit osobně, musí tak učinit korespondenčně či prostřednictvím datové schránky. V budoucnu by to měli mít možnost udělat elektronicky na kterémkoli obecním úřadě. Například Ostravané žijící v Praze si tak o průkaz zažádají na radnici některé z městských částí.

Korespondenční volba

Dlouhé roky se v Česku diskutuje také o zavedení korespondenční volby, což by usnadnilo hlasování Čechům žijícím v zahraničí, kteří dnes často musí cestovat stovky až tisíce kilometrů na zastupitelský úřad. Konkrétní návrh však zatím aktuální novela neobsahuje. Přesto vláda ji vláda chce. „To jsme slíbili a slib musíme dodržet, i kdyby nás to mělo stát pár nočních zasedání Sněmovny,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s odkazem na hrozící opoziční obstrukce. Právě opoziční ANO a SPD proti návrhu protestují. Ve Sněmovně aktuálně leží senátní návrh na korespondenční volbu. Skrze odpor opozice však zřejmě jen tak k hlasování nedojde.

Pevný termín voleb

Senátní, komunální a krajské volby by se měly konat vždy na konci prvního celého říjnového týdne. Pevný termín podle premiéra Petra Fialy (ODS) zamezí tomu, aby se volby posouvaly na stále dřívější datum. „Volby se neustále posouvají směrem k letním prázdninám a za chvíli by se konaly uprostřed prázdnin, což není situace, která by byla rozumná nebo dobrá,“ uvedl v únoru po schválení návrhu.

Všichni kandidáti na jednom lístku

Mezi novinky bude podle Rakušana patřit také to, že při prezidentských a senátních volbách najdou lidé všechny kandidáty na jednom volebním lístku. „Bude se zaškrtávat křížkem vybraný kandidát, může to zjednodušit i práci při počítání,“ sdělil.

Tagy:
Vít Rakušan Petr Fiala volby vláda Česko voličský průkaz Poslanecká sněmovna ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky