Kyjev i Moskva čelily útokům bezpilotních letounů

foto Vysokopodlažní obytná budova v Kyjevě poškozená při útoku ruských dronů na ukrajinskou metropoli, 30. května 2023.

Kyjev/Moskva - Kyjev i Moskva dnes čelily útokům bezpilotních letounů. Ukrajinská metropole se stala terčem masivního ruského vzdušného útoku už třetí noc v řadě, zahynula při něm jedna žena. Ruské hlavní město informovalo o dosud největším útoku dronů, při kterém ovšem nikdo nezahynul. Média informovala jen o drobném poškození tří obytných domů, podle agentury Reuters však dnešní události znamenají, že válka, kterou Rusko před 15 měsíci rozpoutalo vůči Ukrajině, se přenesla i do Moskvy.

Ruské ministerstvo obrany útok na Moskvu označilo za terorismus a obvinilo z něj "kyjevský režim", Ukrajina své zapojení nepotvrdila. Ruská armáda přitom na ukrajinská města podniká vzdušné údery už měsíce, používá k nim nejen drony, ale také střely s plochou dráhou letu. Armády obou zemí dnes hlásí likvidaci všech, respektive většiny útočících dronů.

"Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách," uvedl podle agentury AFP moskevský starosta Sergej Sobjanin. Později doplnil, že dva lidé museli po útoku vyhledat lékařskou pomoc a někteří obyvatelé zasažených domů byli evakuováni.

Útoky dronů zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita - včetně prezidenta Vladimira Putina. Podle ruského poslance Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tři drony nad oblastí Rubljovka na západním okraji metropole, jeden z nich nad vesnicí, která je vzdálena jen deset minut jízdy od Putinovy rezidence Novo-Ogarjovo. Chinštejnův kolega Maxim Ivanov dnešní události označil za nejvážnější útok na Moskvu od druhé světové války.

Některé bezpilotní letouny byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany oznámilo likvidaci "všech" osmi vyslaných dronů. Některé předchozí zprávy uváděly vyšší počty útočících strojů, například ruský kanál Baza napsal, že na ruskou metropoli mířilo přibližně 25 bezpilotních letadel a některé se podařilo sestřelit, jiné se například zamotaly do drátů vysokého napětí.

Ruské ministerstvo obrany z útoku viní Kyjev. Ukrajina účast na náletu nepotvrdila. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nálet spojil s nekončícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle. Ukrajina podle něj dění sleduje s potěšením a předvídá nárůst počtu takových úderů.

Útok na Moskvu přišel několik hodin poté, co ukrajinská metropole Kyjev čelila dalšímu masivnímu ruskému vzdušnému úderu, při kterém podle webu Ukrajinska pravda zahynula třiatřicetiletá žena a dalších 13 lidí bylo zraněno. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 ze 31 ruských dronů, většinu u Kyjeva nebo přímo nad metropolí, oznámilo ukrajinské letectvo.

Dnešní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku měsíce. Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována výšková budova. Škody a zranění podle dostupných informací způsobily padající trosky sestřelených dronů. Na rozdíl od předchozího úderu, kdy Rusko použilo různé typy zbraní, tentokrát udeřilo na Ukrajinu výhradně bezpilotními letouny íránské výroby Šáhed, napsal ruskojazyčný server BBC. Útok byl podle něj masivní, vedený ve více vlnách, letecký poplach trval několik hodin.

Samotné Rusko, které konflikt rozpoutalo svou invazí do sousední země, v poslední době odráží více útoků na vlastním území, údery přímo proti Moskvě jsou ovšem nezvyklé. Putin po útoku prohlásil, že je na čase zlepšit protileteckou obranu hlavního města. Řekl, že ukrajinský útok mířil na civilní cíle ve snaze zastrašit ruskou společnost, a zopakoval předchozí tvrzení ruských představitelů, že Rusko na Ukrajině útočí jen na cíle vojenské.

Za útoky na civilisty dnes Kyjev kritizoval i ruský ministr obrany Sergej Šojgu, který zároveň hovořil o ukrajinských ztrátách ze květen. Ukrajinské síly podle něj tento měsíc konkrétně přišly o zhruba 16.000 vojáků či o stovky kusů těžké techniky či bezpilotních letounů. Rusku se podle ministra podařilo zlikvidovat také 29 střel dlouhého doletu Storm Shadow, které Kyjev obdržel od Británie. Podobná tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

S vyjádřením proti Kyjevu a jeho spojencům dnes přišel i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, který obvinil Západ, že "podporuje genocidu" na Ukrajině skrze ukrajinský mírový plán. O něm Lavrov prohlásil, že "zničí vše ruské" na východní Ukrajině a na Krymu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 21:00 12°C

Celá předpověď