Big Data Expo 2023: digitální technologie se snoubí s kulturou

Portál Huanqiu.com uvádí:

Dlouho očekávaná výstava Big Data Expo 2023, jež se koná od 26. do 28. května v Kuej-jangu, představuje řadu převratných technologických úspěchů, které nově definují propojení kultury a technologie. Digitální technologie, jako jsou velká data, cloud computing a umělá inteligence, se rychle vyvíjejí a posouvají kulturu do nové éry kreativity a distribuce, což přináší řadu příležitostí pro kulturní expanzi.

Technologie, které umožňují pohlcující zážitky, jako jsou xR a holografické projekce, mění nejen způsob konzumace kulturních statků, ale také způsob jejich vytváření. Společnost Shenzhen Absen Optoelectronic, přední výrobce LED displejů, představuje na veletrhu Expo své špičkové produkty a inovativní řešení a umožňuje návštěvníkům vyzkoušet si úchvatné vizuální efekty na vlastní kůži.

Hlavní atrakcí na stánku společnosti Absen je virtuální scéna pro natáčení, která využívá především LED obrazovku společnosti Absen k vytváření předem definovaných vizuálních efektů a osobitých prostředí. Jakmile návštěvníci vstoupí na jeviště, přenesou se do scény prostřednictvím high-tech zpracování, a zažijí tak pohlcující smyslovou podívanou.

Virtuální scéna společnosti Absen využívá virtuální snímání xR jako technickou pomůcku, která divákům zprostředkovává pohlcující zážitek. xR označuje rozšířenou realitu a ta zahrnuje VR (virtuální realitu), AR (rozšířenou realitu) a MR (smíšenou realitu). Tato technologie se stále častěji používá v řadě oblastí včetně reklamy, filmové produkce a živého obchodu. Jednou z pozoruhodných aplikací je virtuální natáčecí studio, kde LED obrazovky a technologie virtuálního natáčení společnými silami digitálně replikují konkrétní scény. Herci tak mohou hrát přímo ve virtuálním prostředí rozšířené reality, což výrazně snižuje časové nároky i náklady na výrobu.

Ředitel společnosti Absen k důvodům, proč se pustil do virtuálního natáčení xR, uvedl: "xR nabízí bránu do metaversa a integruje širokou škálu virtuálních realit. Představuje průlomovou technologii ve filmovém a televizním odvětví, která zvyšuje celkovou efektivitu natáčení a podporuje růst. Vzhledem ke svému obrovskému potenciálu propojí xR tento obor také s dalšími odvětvími, včetně vzdělávání, inteligentní výroby a dodávek energie. Nepochybně se jedná o nastupující trend ve výrobě displejů."

Vedle inovací, které přináší technologie virtuálního natáčení, nabízí společnost Absen také nové zážitky z digitální kultury v oblasti cestovního ruchu zaměřeného na kulturu. Hrála třeba zásadní roli při výstavbě tematických atrakcí v hlavní oblasti resortu Universal Beijing. Díky pokročilé technologii LED displeje vzniká vícerozměrný zážitek, který vás pohltí všemi smysly. Centrum múzických umění Velkého divadla v Kuej-jangu nabízí divákům velkolepou vizuální podívanou na jevišti s pohyblivými LED obrazovkami a čtyřstranným otočným jevištěm. Kromě toho společnost Absen ovlivnila sektor výstavnictví, zejména ve Vědecko-technickém kulturním centru v okrese Wan-nien ve městě Šang-žao v provincii Ťiang-si. Díky pohlcujícímu digitálnímu pískovišti (CAVE) a velkoplošné obrazovce pro vizualizaci dat se centrum stalo novou vědeckou, technologickou a kulturní památkou. Ředitel společnosti Absen uvedl: "Naším cílem je využít technologii LED displejů k revoluci v obsahu, modelech a obchodních režimech, k tvorbě pohlcujících kulturních atrakcí a k neustálému zlepšování audiovizuálního prožitku návštěvníků."

V digitální éře jsou motorem vývoje kulturního odvětví technologický pokrok a obsah. Požadavek na ochranu duševního vlastnictví je tak stále naléhavější.

Intellectual Property Publishing House na veletrhu Expo řešení China IPR Big Data and Intelligent Service System (Inspiro). Ředitel vydavatelství vysvětlil: "Shromáždili jsme 491 databází, které dosáhly kapacity přes 383T a objemu přes jednu miliardu. Inspiro integruje zdroje dat včetně domácích a zahraničních patentů, ochranných známek, sporů o duševní vlastnictví a norem vědeckých časopisů, zeměpisných označení, nových odrůd rostlin a návrhů rozložení integrovaných obvodů. Plní řadu funkcí, jako jsou vyhledávání informací, analýza, včasné varování a řízení projektů v oblasti velkých dat."

Inspiro pomocí interaktivní vizualizace dat a sledování a analýzy dat prezentuje složité datové vztahy a poznatky založené na datech stravitelným způsobem.

Ředitel dále poznamenal: "Vydavatelství má za úkol dohlížet na duševní vlastnictví po celou dobu jeho životního cyklu. Od okamžiku vzniku knih, obrazů nebo jiných děl řídíme ověřování jejich originality a ochrany duševního vlastnictví, uplatňování a porušování práv."

Digitalizace kultury je nyní národní strategií. V provincii Kuej-čou obohacuje digitalizace veřejné kulturní služby a naplňuje rozmanité potřeby. Knihovny zlepšují prožitek při čtení pomocí technologií, jako jsou robotičtí průvodci, digitální zdroje a virtuální realita. Kulturní instituce, jako jsou muzea, jsou připojeny ke cloudu a poskytují divákům nové, pohlcující zážitky prostřednictvím cloudových představení a výstav. Aplikace Travel Guizhou with One Code, která shromažďuje informace o turistických zajímavostech provincie Kuej-čou, umožňuje bezproblémový a chytrý turistický zážitek. Vývoj kulturního průmyslu založený na datech přináší výhody pro více lidí.

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/2087022/image_1.jpg

KONTAKT: Ma Xiaochun, +86 15201186913, maxiaochun@huanqiu.com

Klíčová slova Čína-elektronika-kultura-Huanqiu.com

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
IT, telekomunikace
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.