Model Falcon 40B ze SAE dominuje žebříčku: V nejnovějším nezávislém ověřování modelů umělé inteligence s otevřeným zdrojovým kódem Hugging Face se umístil na prvním místě na světě

Falcon 40B, první rozsáhlý open-source model umělé inteligence ze Spojených arabských emirátů se 40 miliardami parametrů, který minulý týden spustil Technologický inovační institut (TII) v Abú Zabí, se vyšplhal na první místo v nejnovějším žebříčku otevřených velkých jazykových modelů (LLM) společnosti Hugging Face. Hugging Face, americká společnost usilující o demokratizaci umělé inteligence prostřednictvím otevřených zdrojů a otevřené vědy, je považována za největšího nezávislého ověřovatele modelů umělé inteligence na světě.

Tato tisková zpráva obsahuje multimediální prvky. Celou zprávu najdete zde: https://www.businesswire.com/news/home/20230529005050/cs/

Modelu Falcon 40B se podařilo porazit zavedené modely, jako je LLaMA od společnosti Meta (včetně jejího modelu 65B), StableLM od společnosti Stability AI a RedPajama od společnosti Together, a získat tak toto kýžené umístění. Tento index využívá čtyři klíčové referenční hodnoty z Eleuther AI Language Model Evaluation Harness, což je konsolidovaný rámec, který hodnotí generativní jazykové modely na základě: AI2 Reasoning Challenge (25 snímků), což je soubor otázek pro základní školy; HellaSwag (10 snímků), což je test odvozování zdravého rozumu, který je snadný pro lidi, ale náročný pro modely SOTA; MMLU (5 snímků), což je test, který měří přesnost textového modelu při souběžném zpracování; a TruthfulQA (0 snímků), což je test, který měří, zda je daný jazykový model při generování odpovědí na otázky pravdivý.

Žebříček otevřených LLM společnosti Hugging Face je objektivní hodnotící nástroj otevřený komunitě v oblasti UI, který sleduje, hodnotí a vyhodnocuje LLM a chatboty, jakmile jsou spuštěny.

Model Falcon 40B, trénovaný na jednom bilionu znaků, představuje pro Spojené arabské emiráty zásadní přelom na cestě k vedoucí pozici v oblasti umělé inteligence a umožňuje široký přístup k přednostem modelu pro výzkum a komerční využití. Nový žebříček potvrzuje úspěšnost modelu při zvyšování transparentnosti, inkluzivity a dostupnosti umělé inteligence pro dosažení vyššího blaha lidstva.

Tímto nejnovějším počinem se TII podařilo zajistit SAE místo u jednacího stolu, pokud jde o generativní modely umělé inteligence, a připojit se tak k výlučnému seznamu zemí, které se zasazují o inovace a spolupráci v oblasti umělé inteligence.

Technologický inovační institut (TII) již zahájil práce na své další verzi Falconu, a to modelu 180B AI. Více informací o současném modelu Falcon 40B AI s otevřeným zdrojovým kódem naleznete na adrese: FalconLLM.TII.ae. Původní zpráva o modelu Falcon 40B je k dispozici zde: Institut technologických inovací SAE uvádí na trh velký open-source jazykový model „Falcon 40B“ pro výzkum a komerční využití .

Více informací naleznete na internetových stránkách www.tii.ae

*Zdroj: AETOSWire

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Zdrojovou verzi najdete na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230529005050/cs/

Kontakt:

Jennifer Dewan

Senior Director of Communications j

ennifer.dewan@tii.ae

Zdroj: Technology Innovation Institute

PROTEXT

Klíčová slova SAE-věda-internet-TII

Oblast
Blízký východ (bv)

Kategorie
IT, telekomunikace
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.