Všichni víte, co mi ještě chybí, naráží Roglič na Tour de France a jeho čtyři pokusy získat celkový triumf na největším závodě světa. Na Tour nastoupil pětkrát, v roce 2017 se ještě o celkové pořadí nesnažil, o rok později byl čtvrtý, v roce 2020 druhý a poslední dva ročníky nedokončil. Chuť bojovat o žlutý trikot mu to přesto nevzalo. Rozhodně stále věřím, že mohu vyhrát Tour, sdělil jasně před startem Gira.

Pro letošní rok se po dohodě se svým týmem Jumbo-Visma rozhodl zaměřit na Giro a Tour ponechá obhájci vítězství a týmovému kolegovi Jonasi Vingegaardovi. A na tom se nic nemění. V tuto chvíli Primož na seznamu závodníků pro Tour není, řekl Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel nizozemského týmu, deníku Het Nieuwsblad.

Rogličovi už chybí jen málo velmi málo velkých závodů ve sbírce. Třikrát ovládl španělskou Vueltu, vyhrál monumentální klasiku Lutych-Bastogne-Lutych, téměř všechny významné týdenní etapové závody a nyní i Giro. To je neuvěřitelný seznam úspěchů. Lutych, olympijský titul a v týdenních etapácích mu chybí vlastně už jen Okolo Švýcarska. Kromě toho máte třikrát Vueltu a teď jednou Giro. Ovšem ještě chybí Tour, pokračuje Zeeman. 

Giro bylo pro Primože velkým cílem. A často mluvil o té závěrečné časovce blízko slovinských hranic. Nezapomeňte, jak velké jméno Primož ve Slovinsku jako sportovec má. Všichni jste to viděli v sobotu.

Před necelými třemi lety přišel Roglič o celkové vítězství na Tour de France v horské časovce s cílem na La Planche des Belles Filles. Letos na Monte Lussari to byl naopak on, kdo obrátil vývoj závodu a na poslední chvíli ukořistil růžový trikot. Pro Rogliče je nepochybně zadostiučinění, jenže Giro není Tour a Slovinec to samozřejmě moc dobře ví. Dostane však ještě šanci?  

Zeeman s nejzkušenějším lídrem svého týmu v červenci nepočítá. Myslím, že v nadcházejícím období bude málo trénovat nebo jezdit na kole. Příští úterý si spolu sedneme a uvidíme, jak budou vypadat další měsíce. Podle Zeemana ale nic moc nebrání tomu, aby se Roglič a Vingegaard společně postavili na start Tour. Slovinec má smlouvu ještě na dva roky, takže Jumbo může nasadit dva lídry v letech 2024 a 2025. To je určitě možné. Budeme o tom mluvit v zimě. Budu mluvit s Jonasem, s Woutem van Aertem a s Primožem. Bude to všechno otevřeno k diskuzi.

Rogličovi je 33 let a mnozí logicky pochybují, že by ještě mohl konkurovat Vingegaardovi a také Tadeji Pogačarovi. Jeho forma z Gira by na tyto dva pravděpodobně nestačila. Kvůli pádům a zraněním jel většinu závodu opatrně. Přemýšleli jsme o útočnější strategii, ale nohy to nedovolily. Také proto, že jsme stáli proti velmi silnému soupeři, Ineosu s Geraintem Thomasem a s velmi silným Laurensem De Plusem. Ale poslední dva dny, na Tre Cime di Lavaredo a Monte Lussari, jsme opravdu viděli nejlepšího Primože. V časovce měl jeden z nejlepších dnů na kole vůbec. Možná úplně nejlepší, dodává Zeeman.

Poglič, Geraint Thomas a Joao Almeida by si mohli dát druhé kolo na španělské Vueltě. Thomas a Almeida s Vueltou počítají, u Rogliče není účast jistá. Jinak se však rýsuje poměrně zajímavá startovní listina třetí Grand Tour. Závodit by měl Juan Ayuso, loni třetí celkově, nejspíš také Enric Mas, druhý v loňském ročníku a možná i Jonas Vingegaard. Obhájce triumfu Remco Evenepoel a nejlepší cyklista světa Tadej Pogačar se na Vueltu nechystají, ale všechno jsou to pouze spekulace a víc jasno bude až po Tour.