Český sport opustila hvězda zápasu. Zemřel Vítězslav Mácha, olympijský vítěz a člen Síně slávy

Odešla legenda zápasu. V úterý ve věku 75 let zemřel Vítězslav Mácha, olympijský šampion v zápasení z Mnichova 1972, po dlouhé nemoci. Tuto smutnou zprávu zveřejnil Český olympijský výbor prostřednictvím své webové stránky.

Vítězslav Mácha začal svou zápasnickou kariéru pod vedením trenéra Kamila Odehnala ve Vítkovicích. V roce 1965 se stal dorosteneckým mistrem Československa jak v klasickém zápase, tak ve volném stylu. Postupem času se zaměřil na řeckořímský zápas a soutěžil ve velterové váze do 74 kilogramů.

Poprvé se představil na olympijských hrách v Mexiku v roce 1968. Během své účasti musel čelit nejen soupeřům, ale také infekci, která ho sužovala. Kvůli tomu vypadl ve čtvrtém kole a celkově se umístil na devátém místě.

Čtyři roky po své první olympijské účasti se Vítězslav Mácha konečně dočkal nejcennějšího kovu. V Mnichově však měl před sebou náročnou cestu. Po prodělané chřipce utrpěl porážku již v prvním kole, a tak další prohra by znamenala jeho konec v turnaji. Nicméně v dalším zápase dokázal zdolat obhájce stříbrné medaile, Daniela Robina. "Neviděl jsem Robina, jen rozmazané skvrny, ani jsem nevnímal, jak mi soudce zvedá ruku, vůbec nevím, jak jsem se dostal do šatny," uvedl tehdy Mácha podle Českého olympijského výboru.

Mácha se stal překvapivě prvním československým zlatým medailistou v zápasu na olympijských hrách. Ve finále porazil Řeka Petrose Galaktopoulose v poměru 5:3. Během své kariéry dosáhl také dalších úspěchů, včetně medailí z mistrovství Evropy a mistrovství světa. Na olympiádě v Montrealu v roce 1976 však nedokázal obhájit zlatou medaili, když nestačil na Anatolije Bykova. Po skončení zápasnické kariéry se angažoval v Československém olympijském výboru a později vedl Svaz zápasu České republiky. 

"Informace o úmrtí Vítězslava Máchy mě hluboce zasáhla. Vítězslav byl jediný československý zápasník, který stál na olympijských stupních vítězů se zlatou medailí na krku, později k ní dokázal přidat ještě stříbrnou medaili. Stal se dvojnásobným mistrem světa, z mistrovství Evropy přivezl zlato, stříbra i bronzy. Věděli jsme o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu a pevně doufali v jeho zlepšení. To se však nestalo a dnes odešel do sportovního nebe vzor, ke kterému se všichni zápasníci chtějí přiblížit. Dnes odešla legenda zápasu, v našich srdcích však bude žít navždy," vyjádřil svůj zármutek předseda Svazu zápasu Robert Mazouch.

Dvojnásobný československý sportovec roku byl od roku 2019 členem Síně slávy světového zápasnictví.

Vítězslav Mácha úmrtí

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy