“Zabraňte vykořisťování žen a obchodu s lidmi,” vyzvou zákonodárce odborníci ve Sněmovně

Ve středu 31.5., symbolicky před Dnem dětí, proběhne v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR tisková konference poslankyně Niny Novákové, místopředsedkyně petičního výboru. Ta bude doprovázet předání petice organizace Aliance pro rodinu za zákaz surogátního (náhradního) mateřství v ČR.

Na tiskové konferenci vystoupí psycholožka a bioetička z Jihočeské univerzity, docentka Hana Konečná a francouzská právnička a bioetička Aline Cheynet de Beaupré. Petenti apelují na zákonodárce, aby postavili surogátní mateřství mimo zákon. Motivace náhradních matek je totiž většinově ekonomická, nikoliv altruistická, jak ukazují data. Petenti si kladou za cíl, aby se tak ČR přidala k Francii, Německu, Itálii a Španělsku, kde je surogacie zakázána. V připomínkovém řízení k návrhu tohoto zákona se následovně vyjádřil i Nejvyšší soud: "Velmi oceňuji snahu eliminovat možnost tzv. „náhradního mateřství“ (ve smyslu důvodové zprávy k předkládanému návrhu), a to jak v rovině práva civilního, tak v rovině práva trestního. Současně si dovoluji připomenout, že navrhovaná změna je správným krokem k (reálnému) naplnění čl. 32 odst. 4 Listiny […] Lze souhlasit s tím, že náhradní mateřství může představovat specifickou formu obchodování s lidmi, jejíž trestněprávní postih v zásadě chybí."

Petice zmiňuje i loňskou kauzu “Španěl”, kterou prošetřovala česká policie.

“Minulý rok i česká policie v operaci Španěl vyšetřovala aktivity spojené s náhradním mateřstvím na území ČR, které se podle ní blížily skutkové podstatě obchodu s lidmi. Kvůli chybějící legislativě ale nemohla policie nikoho stíhat. Žádáme vás tedy, abyste podnikli veškeré kroky, které postaví surogátní (náhradní) mateřství mimo zákon a umožnili policii důslednou ochranu žen i dětí.”

Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu, která petici iniciovala doplňuje: ”Ještě před samotným předáním petice a tiskovou konferencí, budeme celý den vidět na Malostranském náměstí a formou pokojného happeningu budeme ukazovat, že Češi nechtějí, aby tato nehumánní praktika v naší zemí bujela. Praha byla v raném středověku centrem otrokářského byznysu. Nechceme, aby se na tuto temnou minulost navazovalo tím, že se Praha stává a stane kvůli chybějící legislativě opět překupnickou zemí dětí, které končí, kdo ví kde.”

Celé znění petice je zde:

Alipro.cz - petice za konec obchodu s lidmi

Kontakt pro média:

Jana Jochová

předsedkyně Aliance pro rodinu

kancelar@alipro.cz

Klíčová slova ČR-rodina-právo-ženy-Aliance pro rodinu

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.