Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko brzy vstoupí do NATO, myslí si Blinken

Antony Blinken
Antony Blinken
Foto: U.S. Department of State

Švédsko na rozdíl od Finska stále čeká na přijetí do Severoatlantické aliance. Podle ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena bude dokončen vstup severské země do organizace během následujících týdnů.

Vstup Švédska do NATO má být podle DW jedním z témat neformálního jednání ministrů zahraničí v Oslu, které začíná zítra. Setkání se totiž koná krátce po tureckých prezidentských volbách, které vyhrál Recep Tayyip Erdogan. Turecko společně s Maďarskem zatím blokuje švédské členství v alianci.

Blinken řekl, že vstup severské země do aliance může být dokončen v následujících týdnech. "Nemám pochyb, že se to může a musí stát," prohlásil podle CNN na tiskové konferenci se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem.

Podle šéfa americké diplomacie je správné, že každý členský stát NATO může vyjádřit svůj postoj k přijetí nových členů. "Každý rozhoduje o vlastním závazku k jinému členovi, že mu přijde na pomoc, pokud se stane obětí agrese," vysvětlil minsitr.

Témata:  Antony Blinken Švédsko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy