Ministerstva se bouří. Koaliční dohodu o úsporném balíčku atakují kvůli dani z nemovitosti

Daň z nemovitosti se od příštího roku nejspíše zvýší

Připomínky ke konsolidačnímu balíčku

Politickou dohodu stran vládní koalice narušily rázné námitky některých ministerstev. Zásadní připomínky má část resortů například k vyšší dani z nemovitosti, která by se mohla i zdvojnásobit. Za návrh tepou vládu premiéra Petra Fialy (ODS) také samosprávy, kterým vadí, že se část peněz přesune do státního rozpočtu místo na účet obcí a měst. Zároveň nejistotu kolem daně z nemovitosti prohlubují také obavy z úprav jejích dalších parametrů.

Vládní úsporný balíček byl několik měsíců tématem jednání a dohod mezi politickými stranami. V momentě, kdy vznikla shoda na úrovni koalice, odešel návrh do krátkého připomínkového řízení. V něm se mohly vyjadřovat profesní organizace, svazy, komory či resorty, které s novinkami nesouhlasí. Jednou z nejvíce diskutovaných změn je zvýšení daně z nemovitosti, které rozporuje hned šest ministerstev.

ČTĚTE TAKÉ: Řehka: Válka Ruska s NATO je možná, Česko by bylo od první chvíle aktivním účastníkem

Stát chce podle návrhu zvýšit daň až na dvojnásobek. Dodatečný výnos daně by měl jít do státního rozpočtu. Sazba se vypočítává podle druhu nemovitosti. Poté se daň vynásobí koeficientem, který je stanoven podle velikosti obce. Ministerstvům vadí, že se koeficient snižuje z hodnoty 1 na 0,5.

„Dle našeho názoru jde úprava proti dikci záměru zvýšit výnos z daně a umožní tlak na jednotlivé představitele obcí a měst k negativní úpravě této daně dle původního záměru,“ píšou ministerstvo školství, průmyslu a vnitra v připomínkovém řízení.

Další výtka míří z ministerstva zemědělství, které se obává zdanění lesních pozemků. „S ohledem na paralelně probíhající novelu zákona o dani z nemovitých věcí předpokládáme, že rybníky daněny vůbec nebudou,“ doufá resort ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL).

Nesouhlasí ani ministerstvo šéfa Pirátů

S připomínkami přišlo i ministerstvo pro místní rozvoj, které vede předseda Pirátů Ivan Bartoš. Resort připomíná, že peníze z navýšení daně z nemovitosti půjdou do státního rozpočtu. „Jedná se o plošnou úpravu výnosu daně z nemovitých věcí, což v některých obcích může znamenat praktické obtíže pro rozvoj místní daňové politiky. Navrhujeme, aby byla stanovena možnost ze strany obcí zavést odečitatelnou položku tak, aby ulevily majitelům, kteří vlastní pouze jednu nemovitost k bydlení na území konkrétní obce, případně další opatření v možnosti uplatňování místního koeficientu,“ uvedl resort vicepremiéra Bartoše.

Počínání ministerstev a jejich zasahování do úsporného balíčku kritizoval například komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz. „Vládě trvalo strašně dlouho, než něco udělala. To, co udělala, je relativně málo. Teď zjišťujeme, že ani na tom není dohodnutá. Přece není možné, aby se politici krvavě dohodli na nějakém balíčku, a pak jim to sestřelili nějací úředníci na ministerstvu,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Vládu ale za výši daně z nemovitosti kritizuje i Sdružení místních samospráv. Rozporuje totiž, že by se výnos z daně měl dostat do státního rozpočtu. „Občané budou zatíženi navýšením směřujícím do rozpočtu státu, a zastupitelstva obcí proto od záměru zvýšení koeficientu s velkou pravděpodobností upustí, protože občany by zesílený skokový nárůst zatížil neúměrným způsobem a politická reprezentace obce by za to nesla politickou odpovědnost,“ varují samosprávy, které zároveň odmítají možnou valorizaci daně.

Daň z nemovitosti se může dále měnit

Ačkoliv se vláda pouští do zvýšení daně z nemovitých věcí, její budoucnost je s otazníkem. Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve svém materiálu navrhuje, že se daň může zvýšit hned třemi způsoby. Tedy dle inflace, podle podílu výnosu daně na hrubý domácí produkt nebo dle růstu ceny nemovitostí. Vládě doporučuje také zavést každoroční valorizaci, aby byla navázaná na tempo inflace.

„Pokud se valorizovat nebude, podíl výnosu daně na HDP se bude v delším období asymptoticky blížit nule. Daň z nemovitosti v ČR byla a je na extrémně nízké úrovni. Její reálný výnos výrazně degradovala a poslední dobou degraduje inflace,“ uvádí NERV.

Tagy: