Černochová měla podezření na korupci v armádě

foto Ministryně obrany Jana Černochová na tiskové konferenci k výročí začátku války na Ukrajině a k české pomoci, která byla v uplynulém roce poskytnuta, 23. února 2023, Praha.

Praha - Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) měla podezření na korupci v armádě a kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi. Ministryně to řekla v rozhovoru pro Radiožurnál. O možném korupčním chování některých vojáků ji informovalo Vojenské zpravodajství krátce po nástupu do funkce. Média v posledních dnech informovala o sporech mezi Černochovou a Řehkou, podle nich náčelník generálního štábu zvažoval, že by ve vedení armády skončil.

"Když jsem nastoupila na ministerstvo obrany, tak jsem měla od zpravodajských služeb informaci, že je někde nějaký problém s nějakým korupčním jednáním. Týkalo se to vícero osob. Dostala jsem to k podpisu, že beru tu informaci na vědomí," řekla ministryně obrany.

Podle svých slov si pak vyžádala, že povyšování, přesouvání na jiné pozice či vysílání plukovníků do zahraničí bude dočasně kontrasignovat společně s náčelníkem generálního štábu. Šéfovi armády, minulému ani současnému, údajně o informaci Vojenského zpravodajství říct nemohla. Proto to mohlo podle ní vypadat, že jim některé lidi "blokuje".

"Kauza skončila minulý týden, kdy jsem se dozvěděla, že to šetření je u konce. Poznatky, které vyplynuly z šetření Vojenského zpravodajství, jsem předala orgánům činným v trestním řízení a NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) nakonec případ odložila," sdělila ČTK ministryně. Radiožurnálu řekla, že se s Řehkou dohodla, že pokud by jí vojenští zpravodajci znovu přinesli informace o "rizikových" osobách, dá mu vědět, že o nich bude dočasně spolurozhodovat.

Řehka se k situaci opakovaně odmítl vyjádřit. "Interní záležitosti armády ani resortu ze zásady nekomentujeme," sdělil Radiožurnálu mluvčí armády plukovník Ivo Zelinka. Podobně odpověděl mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Pejšek. Není tak zřejmé, zda z vyšetřování Vojenského zpravodajství, které podle Černochové už skončilo, vyplynou nějaké následky pro prověřované vojáky, napsal server iROZHLAS.cz.

Média nedávno s odkazem na zákulisní informace psaly, že Řehka zvažoval rezignaci kvůli sporům s ministryní obrany. Náčelník generálního štábu měl údajně pocit, že Černochová překračuje své kompetence a zasahuje do jeho pravomocí. Informace o sporech měla vyvrátit schůzka Černochové, Řehky a premiéra Petra Fialy (ODS) v minulém týdnu. "Probrali jsme aktuální témata týkající se resortu obrany a řešili jsme, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí resortu. Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda a podle toho budeme postupovat," uvedl na twitteru Fiala. Později doplnil, že setkání a jeho výsledky jasně ukázaly, že žádný spor není.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď