Ruský expremiér pro CNN: Putin je v bludném kruhu. Svou nervozitu nedokáže skrývat

Ruský expremiér Michail Kasjanov pro americkou CNN prohlásil, že Vladimir Putin se teď ocitl v bludném kruhu. Podle něj dává šéf Kremlu najevo svou nervozitu, která vyplývá z blížící se ukrajinské protiofenzivy. Kasjanov soudí, že na její úspěch čekají i mnozí lidé v Rusku.

Dvacet let zpátky byl Kasjanov ruský premiér. Věrný pobočník Vladimira Putina. Už loni Kasjanov pro CNN sdělil, že tehdy to byl „docela jiný Putin“. Expremiér dokonce doufal, že využije dobrých vztahů se Západem a přidá se k NATO.

Jenže historie se ubrala jiným směrem a z Kasjanova se stal Putinův silný kritik. Expremiér teď pobývá v exilu, odkud poskytl rozhovor americké CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin chystá vzpouru proti Kremlu, nikdo si proti němu nic nedovolí, říká Girkin

V něm byla řeč o Putinově rozpoložení, které může ovlivňovat dění na frontě.

„Putin je v kruhu,“ sdělil Kasjanov. „Dává najevo svoji nervozitu. Očekává ukrajinskou protiofenzivu a je z toho velmi nervózní,“ dodal.

Podle ruského expremiéra se Putin snaží ukrajinskou operaci na poslední chvíli překazit. „Snaží se tomu zabránit, jakýmkoli způsobem ztížit blížící se operaci,“ zmínil Kasjanov.

Na úspěch Kyjeva čekají i v Rusku?

Ruský expremiér se domnívá, že soustavné boje na Ukrajině způsobují, že se svět od Putina více odvrací.

„Zvěrstva pokračují a lidé po celém světě s tím ztrácejí trpělivost. Všichni na Západě. A stejně tak ruští demokraté – ti všichni očekávají úspěch přicházející ukrajinské protiofenzivy,“ má jasno Kasjanov.

O začátku generálního ukrajinského protiútoku se mluví od počátku roku, zatím ale ještě nepřišel. Přesto je v posledních týdnech na frontě pořádně horko. Ukrajincům se měl v Bachmutu podařit lokální průlom a dokonce se spekuluje o tom, že jednotky Kyjeva obklíčí ve městě Vagnerovu armádu.

Tagy: