Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černochová měla podezření na korupci v armádě, do personálií už nezasahuje

Jana Černochová
Jana Černochová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předmětem sporů mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou byly personální záležitosti týkající se Armády ČR. Černochová to potvrdila v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál s vysvětlením, že měla informace o možné korupci.

Deník N na konci předminulého týdne informoval o sporech mezi ministryní a vedoucím představitelem armády. Řehka podle listu zvažoval rezignaci, ačkoliv politička popřela, že by Řehka nabízel svou funkci k dispozici.

Černochová v rozhovoru pro Radiožurnál uvedla, že když nastoupila do funkce, byla zpravodajskými službami informována o možném korupčním problému, který se týkal vícero osob. Proto si vyžádala kontrasignaci povyšování a přesouvání plukovníků či jejich vysílání na jiné pozice.

Vojenské zpravodajství už dokončilo šetření, kauza tím podle Černochové skončila a ona přestává zasahovat do personálií uvnitř armády. Pokud by se situace opakovala, hodlá Řehku náležitě informovat o tom, že bude dočasně o některých věcech spolurozhodovat.

Řehka i Černochová minulý týden jednali s premiérem Petrem Fialou (ODS), podle kterého se řešila aktuální témata týkající se resortu obrany, například zlepšení spolupráce mezi jeho civilní a vojenskou částí. "Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda a podle toho budeme postupovat," napsal Fiala na twitteru.

Témata:  Jana Černochová Karel Řehka Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy